Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο μύκητας των νυχιών εάν βρεθεί στα πόδια;

Το ζήτημα του πώς να θεραπεύσει τον μύκητα των νυχιών τίθεται από πολλούς, αλλά δεν επιλέγουν όλοι τη σωστή λύση σε αυτό το πρόβλημα και στρέφονται αποκλειστικά στην παραδοσιακή ιατρική. Η χρήση σπιτικών προϊόντων μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμη, αλλά είναι καλύτερα να εμπιστεύεστε τους ειδικούς και να μην πειραματιστείτε με τη δική σας υγεία.

Νύχια

Μια άλλη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι ο μύκητας των νυχιών δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, αλλά απέχει πολύ από αυτήν. Μυκητιασική ή ονυχομυκητίαση, εκδηλώνεται σε σχέση με την εξάπλωση βακτηρίων στο κερατοειδές πιάτο. Εάν δεν το εμποδίσουν να εξαπλωθεί, η λοίμωξη θα εισβάλει σε όλους τους γύρω ιστούς και το σώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να αποφασίσετε πόσο γρήγορα θα θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών, αλλά πώς να διατηρήσετε το άκρο και τη γενική υγεία.

Πώς εκδηλώνεται ο μύκητας;

Στα πρώτα στάδια, η μόλυνση είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι δυνατόν να γίνει χωρίς τη χρήση ειδικών θεραπευτικών παραγόντων και να αποφευχθεί η καταστροφή του νυχιού, η οποία οδηγεί στην πλήρη ή μερική αφαίρεση της πλάκας κέρατος.

Βασικά, όποιος φροντίζει τα πόδια του και φροντίζει τα δάχτυλα των ποδιών του σε τακτική βάση μπορεί να εντοπίσει μια μυκητιασική λοίμωξη. Αυτό αποδεικνύεται από τους ακόλουθους χαρακτήρες:

 1. Η εμφάνιση περιοχών που διαφέρουν από το φυσικό χρώμα των νυχιών. Οι αλλαγές που γίνονται εξαρτώνται από τον τύπο της λοίμωξης. Αυτά μπορεί να είναι ανοιχτές ρίγες ή καφέ, κίτρινες "κουκκίδες". Υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστούν άλλες αποχρώσεις. Αυτός πρέπει να είναι ένας λόγος για να μάθετε τον λόγο για να συμβούν τέτοιες αλλαγές.
 2. Εύθραυστο. Εάν το νύχι πέφτει και ξεφλουδίζει, είναι πολύ πιθανό να αποφασίσετε πώς να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εύθραυστα νύχια προκαλούνται από άλλες ασθένειες, ανεπάρκειες βιταμινών και κακή διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματικές συμβουλές δεν βλάπτουν.
 3. Παραμόρφωση της πλάκας κόρνας. Η ανάπτυξη των βακτηρίων, η έλλειψη θεραπείας οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο νύχι, είναι αισθητά παραμορφωμένη. Όχι μόνο επιδεινώνεται η εμφάνιση του ποδιού, αλλά υπάρχει και δυσφορία όταν περπατάτε στα παπούτσια.
 4. Κνησμός, πόνος στην πληγείσα περιοχή
 5. Ασχημη μυρωδιά. Είναι πολύ ανεπιθύμητο να φέρετε την κατάσταση των νυχιών στο στάδιο όταν έχει ήδη εκπέμψει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, υπάρχουν σημάδια εξουδετέρωσης, μια φλεγμονώδης διαδικασία. Τέτοια συμπτώματα μπορεί ήδη να δείχνουν ότι είναι καιρός όχι μόνο να θεραπευτεί ο μύκητας των νυχιών, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την προστασία του σώματος από την εξάπλωση της μόλυνσης.

Τα σημάδια δείχνουν διαφορετικές εκδηλώσεις ανάλογα με την ανάπτυξη της νόσου των νυχιών, η οποία οδήγησε σε επαρκή ταξινόμηση των αλλοιώσεων της μυκητίασης:

Ονυχομυκητίαση
 • 1ο στάδιο. Ένα αρχικό πτυχίο που μπορεί να εξακριβωθεί μόνο από ένα πολύ προσεκτικό άτομο ή από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο. Μικρές αλλαγές στο χρώμα, είναι δυνατή η ελαφρά φαγούρα.
 • II στάδιο. Το καρφί μπορεί να παραμορφωθεί, το χρώμα αλλάζει, το στρώμα κερατοειδούς καταστρέφεται εν μέρει. Υπάρχει ακόμα μια επιλογή για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά η καθυστέρηση θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση.
 • III στάδιο. Θεωρείται ένας από τους πιο προχωρημένους βαθμούς μυκητιασικής λοίμωξης. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να θεραπεύσετε μόνο το νύχι, αλλά πιθανώς τον περιβάλλοντα ιστό καθώς και τη ίδια τη ρίζα, καθώς η μόλυνση είναι πολύ βαθιά σε αυτό το σημείο. Διάφορες φλεγμονές, εκκρίσεις κ. λπ. μπορούν να γίνουν συνοδευτικοί παράγοντες. Είναι πολύ επικίνδυνο να φέρετε την κατάσταση των ποδιών σε τόσο προχωρημένο στάδιο, καθώς η θεραπεία απαιτεί σημαντικό φυσικό και οικονομικό κόστος και δεν υπάρχει εγγύηση ότι το αποκατεστημένο νύχι θα είναι επίπεδο.

Ποια μπορεί να είναι η θεραπεία για έναν μύκητα στα πόδια

Σύγχρονα φάρμακα στην αγορά ιατρικών συσκευών για διάφορους τύπους λοιμώξεων επιτρέπουν στον μύκητα να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στο σπίτι. Ανάλογα με το στάδιο, τον τύπο και την έκταση της λοίμωξης, μπορεί να επιλεγεί το βέλτιστο φάρμακο.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα έχουν πολύπλοκο αποτέλεσμα. Με τη χρήση τους, μπορείτε όχι μόνο να επιλύσετε το πρόβλημα της θεραπείας των μυκήτων των νυχιών, αλλά και να διεγείρετε την αναγέννηση των κυττάρων και να επιταχύνετε την επούλωση.

Από τα πολλά φάρμακα που διαφημίζονται ενεργά, έχουν θετικές κριτικές ή συνιστώνται απλά για ασθένειες των νυχιών, διακρίνονται οι ακόλουθες υποομάδες:

 • Χαρούμενος. Συνιστάται η χρήση βερνικιού ως πρόσθετη θεραπεία, για παράδειγμα, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν είναι δυνατή η χρήση αλοιφής, συμπίεσης ή άλλων εξωτερικών μέσων. Υπάρχουν βερνίκια που βοηθούν σταδιακά την απολέπιση της πληγείσας περιοχής, η οποία είναι απαραίτητη για καλύτερη διείσδυση δραστικών συστατικών για την καταστροφή της λοίμωξης. Το κύριο πλεονέκτημα των βερνικιών είναι η ικανότητα κάλυψης του μύκητα, καθώς ένα διακοσμητικό βερνίκι μπορεί προσωρινά να εφαρμοστεί στο ιατρικό βερνίκι. Οι κριτικές τέτοιων λύσεων είναι ασυνεπείς, δεν συνιστάται η χρήση βερνικιού σε προχωρημένα στάδια.
 • Σταγόνες. Τα διαλύματα εφαρμόζονται στο καθαρισμένο νύχι ή ακόμα και μετά την αφαίρεσή του, έτσι ώστε τα δραστικά συστατικά να διεισδύσουν στο σημείο της μόλυνσης. Συνταγογραφείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα όταν το νύχι είναι σοβαρά κατεστραμμένο
 • Αλοιφές και κρέμες. Η πιο ποικίλη γκάμα φαρμάκων είναι αλοιφές και ειδικές κρέμες. Διαφέρουν όχι μόνο στην αποδοτικότητα, στο σύμπλεγμα των αποτελεσμάτων, αλλά και στην τιμή. Ως μέρος κάθε φαρμάκου, αναφέρονται τα δραστικά συστατικά, η συγκέντρωση και οι πιθανές παρενέργειες. Δεδομένου ότι τα βακτήρια που διαφέρουν ως προς τον τρόπο δράσης τους (ζύμη, δερματόφυτα) μπορούν να προκαλέσουν τον μύκητα, οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους πρέπει να επιλεγούν ανάλογα. Υπάρχουν αλοιφές και κρέμες με περίπλοκο αποτέλεσμα, δηλαδή, η χρήση τους επιτρέπεται για διάφορες λοιμώξεις. Εκτός από τον αποκλεισμό της εξάπλωσης της λοίμωξης, η αλοιφή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επούλωση. Ο σκοπός αυτών των φαρμάκων διαφέρει από το γεγονός ότι συνιστάται η χρήση τους για την αφαίρεση των νυχιών και τελειώνει με τη συνήθη πρόληψη. Από αυτήν την άποψη, πριν το χρησιμοποιήσετε, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε έναν ειδικό, να λάβετε κριτικές και να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες για να απαλλαγείτε από τον μύκητα στο εγγύς μέλλον.
 • Αντιμυκητιακή θεραπεία νυχιών
 • Χάνζαπλαστ. Χρησιμοποιούνται κυρίως για μερική ή πλήρη αφαίρεση νυχιών. Σε προχωρημένα στάδια, μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη, καθώς είναι αδύνατο να αποκατασταθεί ένα νοσούν καρφί. Το έμπλαστρο εμποτίζεται με ειδικές ουσίες που διαλύουν αργά την κεράτινη στιβάδα που επηρεάζεται από τη μόλυνση. Μετά από αρκετές εφαρμογές, αρκεί να καθαρίσετε τα νύχια από ξεφλούδισμα σωματιδίων και να εφαρμόσετε μια φαρμακευτική αλοιφή. Όλα αυτά είναι εύκολο να γίνουν στο σπίτι.
 • Προφορικά παρασκευάσματα. Εάν η λοίμωξη δεν έχει εξαπλωθεί μόνο σε ένα νύχι, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος μόλυνσης στο σώμα, συνιστάται η χρήση ειδικών φαρμάκων. Στην πράξη, μια τέτοια θεραπεία συνταγογραφείται κυρίως στο στάδιο III. Εκτός από τα αντιμυκητιακά εναιωρήματα ή τα δισκία, ένα σύμπλεγμα βιταμινών-ανόργανων συστατικών μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη διατήρηση των λειτουργιών ολόκληρου του σώματος και τη βελτίωση των ιδιοτήτων της ανοσίας.

Εκτός από τη θεραπεία στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό για να απαλλαγείτε από τον μύκητα. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπεία με λέιζερ, καλλυντικές διαδικασίες σε συνδυασμό με την εφαρμογή λύσεων για την εξάλειψη της πηγής μόλυνσης και την αποκατάσταση του νυχιού με φυσικό τρόπο.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα φάρμακο για τη θεραπεία των μυκήτων που εμφανίστηκαν στα ίδια τα νύχια. Αυτό διευκολύνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαφήμιση στα φαρμακεία, συμβουλές από φαρμακοποιό, κριτικές στο Διαδίκτυο. Για να μην κάνετε λάθος, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να ρωτήσετε για εναλλακτική θεραπεία, καθώς υπάρχουν κονδύλια με παρόμοια σύνθεση, αλλά διαφέρουν σημαντικά στο κόστος και αντιπροσωπεύουν ένα σύμπλεγμα επιπτώσεων για την ασθένεια.

Εάν το φάρμακο έχει επιλεγεί σωστά, οι βελτιώσεις θα είναι αισθητές μετά από λίγο. Εάν εμφανιστεί παλμός, ερυθρότητα, η ονυχομυκητίαση εξελίσσεται ήδη σε άλλες περιοχές, μια δυσάρεστη μυρωδιά γίνεται αισθητή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν ειδικό. Με τέτοια φαινόμενα, η περαιτέρω αυτοθεραπεία μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Παραδοσιακή ιατρική για την καταπολέμηση του μύκητα των νυχιών

Πριν από λίγες δεκαετίες δεν υπήρχαν καθολικές θεραπείες για τη σύνθετη θεραπεία ενός μύκητα, δεν υπήρχε τρόπος να μάθουμε κριτικές για τα ναρκωτικά και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν κυρίως συνταγές από την παραδοσιακή ιατρική. Το ιώδιο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική προληπτική λύση κατά της εξάπλωσης λοιμώξεων διαφόρων προελεύσεων. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι για τη θεραπεία της μυκητίασης στο σπίτι περιλαμβάνουν:

 • Ζεστά λουτρά. Οι λύσεις γίνονται με μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων, αλλά η δράση τους στοχεύει κυρίως στο μαλάκωμα και την απολύμανση της πληγείσας περιοχής. Ένα καλό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με ένα λουτρό θαλασσινού αλατιού, αραιωμένο ξύδι, φικελίνη και αδύναμο υπερμαγγανικό κάλιο. Κάθε μία από τις επιλογές έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων. Συχνά μετά από τέτοιες διαδικασίες, συνιστάται να καθαρίζετε μηχανικά τα νύχια (με ειδική βούρτσα, ελαφρόπετρα), να εφαρμόζετε ιώδιο ή ειδικό ιατρικό αντιμυκητιασικό παράγοντα.
 • Ξύδι. Πιστεύεται ότι ένα διάλυμα ξιδιού αντιμετωπίζει καλά αυτές τις αλλοιώσεις. Το κύριο πράγμα είναι να αραιώσετε το εναιώρημα στις σωστές αναλογίες και να μην κάψετε τον ήδη τραυματισμένο ιστό.
 • Συμπιεσμένο. Μια ποικιλία προϊόντων χρησιμοποιούνται για τέτοιες διαδικασίες. Αυτή είναι μια μαγειρική σόδα αραιωμένη με νερό, πατάτες, σκόρδο, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, φύλλα αλόης, στοματικό διάλυμα, τέφρα στο βουνό και ούτω καθεξής. Κατά τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της επίκτητης αλλεργίας, εγκαυμάτων ή του πιο αβλαβούς αποτελέσματος - χωρίς αποτέλεσμα.
 • Αιθέρια έλαια, μαγειρικά φυτικά. Το αιθέριο έλαιο, ειδικά το έλαιο τσαγιού, είναι ένα φυσικό αντισηπτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας καθώς και προληπτική ή καλλυντική θεραπεία για τα πόδια. Το μαντζουράνα, το λάδι ευκαλύπτου χρησιμοποιείται επίσης.
 • Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ονυχομυκητίασης, αλλά κυρίως στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της βλάβης.

Η σκοπιμότητα χρήσης σπιτικών φαρμάκων στο σπίτι είναι συζητήσιμη. Επειδή για κάποια τέτοια θεραπεία τελειώνει με επιτυχία, για άλλους οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάκαμψη όχι μόνο του νυχιού αλλά και γενικά της υγείας.

Πρόληψη του μύκητα των νυχιών ή πώς να μην μολύνει άλλους

Η γνώση ορισμένων κανόνων θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μιας δυσάρεστης λοίμωξης των νυχιών και στην προστασία των αγαπημένων και άλλων ανθρώπων από μόλυνση, όταν έχει ήδη αποφασιστεί το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της μυκητίασης.

Οι βασικοί κανόνες προστασίας από μύκητες και πρόληψη περιλαμβάνουν:

 1. Τακτική υγιεινή, ατομικές εγκαταστάσεις πλύσης
 2. Χρήση ειδικών παντόφλων σε δημόσιους χώρους (σάουνες, πισίνες).
 3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εξασθενημένο σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και η λοίμωξη εξαπλώνεται.
 4. Καθαρισμός και τακτική απολύμανση των παπουτσιών, ειδικά εάν τα πόδια ιδρώνουν συχνά σε αυτά.
 5. Η καθαριότητα του καλτσιού πρέπει να αλλάζει καθημερινά, τα φυσικά υφάσματα θα πρέπει να προτιμώνται.
 6. Σκουπίστε καλά τα πόδια σας μετά το νερό. Η υψηλή υγρασία οδηγεί στην ανάπτυξη μυκήτων.
 7. Χρησιμοποιήστε μόνο τα δικά σας παπούτσια, ρούχα.
 8. Τακτική απολύμανση εργαλείων για πεντικιούρ ή μανικιούρ και φυσικά μόνο για ατομική χρήση. Αν συγκρίνουμε επαγγελματικά γραφεία, τότε χρησιμοποιούνται ειδικοί αποστειρωτές για αυτούς τους σκοπούς.
 9. Σωστή φροντίδα ποδιών. Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τακτικά τα πόδια με ειδικό εξοπλισμό, αλλά και να φροντίζετε το δέρμα των ποδιών και των νυχιών. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να επισκεφθείτε τα σαλόνια ομορφιάς, όπου θα πραγματοποιηθεί επαγγελματική περιποίηση νυχιών, πρόσθετη διατροφή των κεράτων πλακών και του δέρματος.

Αυτοί οι απλοί κανόνες, η ακρίβεια και η προσοχή στην υγεία σας θα σας προστατεύσουν από περαιτέρω προβλήματα θεραπείας της μυκητίασης. Παρόμοιοι κανόνες πρέπει να τηρούνται εάν η ασθένεια αντιμετωπίζεται ήδη. Αυτό αποτρέπει άλλους ανθρώπους να μολυνθούν και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Εάν έχει συμβεί μόλυνση από μύκητα, μπορεί να μην συμβεί αμέσως, μερικές φορές μετά από αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί έγκαιρα ο σχηματισμός εστίασης της λοίμωξης και να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς των ποδιών.