Μύκητας των νυχιών και των ποδιών

Οι μυκητιακές ασθένειες των νυχιών και των ποδιών είναι συχνές.

πάρτε μια κατσαρίδα για μανιτάρια

βασική αιτία

Οι γιατροί χωρίζουν τις μυκητιακές ασθένειες των ποδιών και των νυχιών σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει ασθένειες που ονομάζονται επιδερμοφύτωση, οι οποίες προκαλούνται από τον μύκητα Trichophyton interdigitale, η δεύτερη - rubrophytosis, η οποία εμφανίζεται όταν πολλαπλασιάζεται ο μύκητας Trichophyton rubrum. Αυτοί οι μύκητες μπορούν να προσβάλουν τις πλάκες των νυχιών, καθώς και τις διαγεννητικές πτυχές, τα πέλματα των ποδιών και τον πόνο των ποδιών.

Παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση από μύκητες:

 • Ρωγμές, γδαρσίματα στις μεσογειακές πτυχές από εφίδρωση ή ξηρό δέρμα, γδαρσίματα, κακή ξήρανση μετά από νερό, στενούς διαφυλετικούς χώρους, επίπεδα πόδια, φορώντας σφιχτά παπούτσια κ. λπ.
 • Αγγειακές παθήσεις, κρυοπαγήματα στο άκρο, όρθια εργασία, κιρσοί, μειωμένη ανοσία, ενδοκρινικές παθήσεις, στρες.
 • επαγγελματικοί παράγοντες - εργάζονται σε εταιρείες εξόρυξης, στις μεταλλουργικές και χημικές βιομηχανίες. Το μυκητιακό νύχι και το πόδι του αθλητή επηρεάζουν συχνά το στρατιωτικό προσωπικό και τους αθλητές, κάτι που οφείλεται επίσης στις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός τους.

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με τον ασθενή ή μέσω των αντικειμένων που χρησιμοποιούν. Τα λουτρά, οι πισίνες και άλλοι δημόσιοι χώροι με υψηλή υγρασία είναι "επικίνδυνα" από την άποψη της μόλυνσης. Είναι ιδανικές συνθήκες "θερμοκηπίου" για τον μύκητα: ζεστασιά και υγρασία. Επιπλέον, η πλάκα νυχιών, η οποία αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από κερατίνη, είναι ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για μανιτάρια.

Ο μύκητας αναπτύσσεται στην πλάκα των νυχιών και πολλαπλασιάζεται πολύ αργά. Σταδιακά, διαλύει το νύχι, παίρνει τη θέση του και απλώνεται στο δέρμα.

Τι συμβαίνει?

Σε περίπτωση μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος των ποδιών, η διαδικασία ξεκινά συχνά με διαγεννητικές ρυτίδες. Σχηματίζονται ρωγμές και ξεφλουδίσματα σε αυτά τα μέρη. Αργότερα, το δέρμα αρχίζει να κοκκινίζει και εμφανίζεται φαγούρα. Η διαδικασία συχνά πηγαίνει στην κορυφή του ποδιού, στη σόλα και στο πελματικό τμήμα των ποδιών. Άλλες κλινικές μορφές μυκητιασικής λοίμωξης είναι επίσης δυνατές.

Ο μύκητας των νυχιών εκδηλώνεται ως εξής:

 • Χρώμα νυχιών: λευκό, κίτρινο, καφέ, μαύρο. Το καρφί είναι θαμπό και αδιαφανές.
 • Επιφάνεια νυχιών: ανώμαλη, τραχιά. Το νύχι καταρρέει.
 • Πάχος νυχιών: πάχυνση ή αραίωση / αποκόλληση.
 • Σχήμα νυχιών: παραμορφωμένο.
 • Η πτυχή των νυχιών: δεν έχει αλλάξει ή φλεγμονή.

Σημαντική παραμόρφωση των νυχιών και η πάχυνσή τους οδηγεί σε ορισμένες δυσκολίες στην κοπή. Επιπροσθέτως, η πίεση ενός παχιού νυχιού στο πλακίδιο (νυχιών) και η πίεση του παπουτσιού στο καρφί μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει πόνο.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση και η θεραπεία μυκητιασικών ασθενειών πραγματοποιείται από δερματολόγο. Ο γιατρός θα σας στείλει πρώτα για ξύσιμο - για να προσδιορίσει τον τύπο του μύκητα και θα συνταγογραφήσει την απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα συνταγογραφούνται ανάλογα με τη γενική κατάσταση του ασθενούς, την παρουσία ή την απουσία άλλων ασθενειών. Η αυτοθεραπεία είναι επομένως αναποτελεσματική και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την πορεία της νόσου.

Ο κύριος κίνδυνος μύκητας των ποδιών είναι ότι η ασθένεια εξελίσσεται συνεχώς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο μύκητας εξαπλώνεται από το ένα καρφί στο άλλο και στη συνέχεια σε γειτονικές περιοχές του δέρματος ή των νυχιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και τα εσωτερικά όργανα έχουν υποστεί βλάβη.

Επιπλέον, οι αιτιολογικοί παράγοντες αυτής της ασθένειας, που είναι πολύ ισχυρά αλλεργιογόνα, μπορούν να αποκαταστήσουν την ευαισθησία του σώματος, προκαλώντας έτσι διάφορους τύπους αλλεργικών αντιδράσεων.

Πολλοί ασθενείς προτιμούν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιμυκητιακά φάρμακα και αλοιφές. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αντιμυκητιασικά φάρμακα βοηθούν μόνο στα πρώτα στάδια της νόσου και δεν επηρεάζουν ολόκληρο το πάχος του νυχιού - σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να παίρνετε φάρμακα (δισκία) μέσα. Επιπλέον, μερικές από τις κρέμες λειτουργούν μόνο στο δέρμα χωρίς να διεισδύσουν στο νύχι. Αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη.

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν βλέπουν το γιατρό επειδή φοβούνται να αφαιρέσουν εντελώς την πλάκα των νυχιών. Αυτό δεν συμβαίνει καθώς η μέθοδος διαγραφής δεν χρησιμοποιείται πλέον. Ισχυροί αντιμυκητιασικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται επί του παρόντος, και όταν χρησιμοποιούνται σωστά, θα εξαλείψουν πλήρως τον μύκητα.

Κατά τη θεραπεία μιας μυκητιασικής λοίμωξης και μετά την εκκαθάρισή της, είναι σημαντικό να απολυμάνετε οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τον μύκητα. Η απολύμανση πρέπει να εφαρμόζεται σε δάπεδα, τοίχους, αποθέματα μπάνιου, ντους, μπάνια, καθώς και στα προσωπικά αντικείμενα του ασθενούς: σεντόνια, παπούτσια, είδη περιποίησης δέρματος και νυχιών.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από μύκητα ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

 • χρησιμοποιήστε μια προσαρμοσμένη πετσέτα.
 • Φορέστε προσαρμοσμένα παπούτσια εσωτερικού χώρου.
 • ντους μετά την πισίνα?
 • Μην φοράτε παντόφλες όταν επισκέπτεστε.
 • Μην δοκιμάσετε παπούτσια χωρίς παπούτσια στο κατάστημα.