Αντιμετωπίζουμε τον μύκητα

Οι δερματικές μυκήσεις είναι μια κοινή ομάδα ασθενειών.Προστασία από μύκητα μεταξύ των ποδιώνΟι ασθενείς δεν τους παίρνουν πάντα αρκετά σοβαρά, οδηγώντας σε προηγμένες μορφές παθολογίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από μυκητιασικές λοιμώξεις στα πόδια σας και να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη ασθένεια όπως μυκητιασικές λοιμώξεις στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών.

Δερματική μυκητίαση μεταξύ των δακτύλων - πώς εμφανίζεται η ασθένεια;

Η δερματική μυκητίαση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από μύκητες που παρασιτίζουν το δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Αλλά τις περισσότερες φορές επιλέγουν πτυχώσεις δέρματος. Οι χώροι μεταξύ των ποδιών είναι το αγαπημένο μέρος της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πόδια ιδρώνουν συχνά και σε στενά παπούτσια η υγρασία δεν έχει χρόνο να εξατμιστεί. Ως αποτέλεσμα, τα διαστήματα μεταξύ των δακτύλων είναι συχνά υγρά και υγρά. Και αυτές οι συνθήκες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο μύκητας για να αναπαραχθεί. Δεν είναι ασυνήθιστο ο μύκητας από μολυσμένα νύχια να εισβάλλει στις κοιλότητες μεταξύ των δακτύλων.

Συμβολή στην ανάπτυξη δερματικών παθήσεων:

 • ανεπαρκής υγιεινή ποδιών, υπερθέρμανση ή υποθερμία
 • Προδιάθεση για αυξημένη εφίδρωση
 • κακή κυκλοφορία του αίματος στο πόδι που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη.
 • Στρες;
 • Κάλους και κοψίματα στο δέρμα των ποδιών.
 • Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων (κυρίως ψευδάργυρος) στο σώμα.
 • τροφικά έλκη στο πόδι.
 • ορμονική ανισορροπία και θυρεοειδή ασθένεια
 • Ευσαρκία;
 • υπερβολικά ξηρό δέρμα.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μύκητας δεν θα αναπτυχθεί μεταξύ των δακτύλων εάν το άτομο έχει υγιή ανοσία.

Η ασθένεια είναι πιο συχνή στους άνδρες λόγω της συχνής χρήσης σφιχτών παπουτσιών. Οι μύκητες στα πόδια μπορούν να εμφανιστούν όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά.

Οι δερματικές μυκητιές μεταξύ των δακτύλων προκαλούνται στο 90% των περιπτώσεων από τη δραστηριότητα τριών τύπων μυκήτων που ανήκουν στην ομάδα των Δερματομυκητών - Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton. Το δέρμα στους διαγεννητικούς χώρους συχνά προσβάλλεται από μύκητες του γένους Candida.

Τις περισσότερες φορές, η λοίμωξη αναπτύσσεται πρώτα στην κοιλότητα μεταξύ των δύο μικρότερων δακτύλων. Ωστόσο, μπορούν να επηρεαστούν και άλλοι διαχωριστικοί χώροιΜόλις βρεθεί στο δέρμα, ο μύκητας πολλαπλασιάζεται ενεργά σε αυτό. Τα υπολείμματα της κεράτινης στιβάδας του δέρματος χρησιμεύουν ως τροφή για μικροοργανισμούς.

Μια δερματική λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Μια απλή επαφή του δέρματος του ποδιού με επιφάνειες που περιέχουν μύκητες αρκεί για αυτό. Η μετάδοση του παθογόνου μπορεί να συμβεί με τη βοήθεια παπουτσιών, καλτσών, πετσετών και βρεγμένου δαπέδου στο ντους κάποιου άλλου. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την προσωπική υγιεινή και να χρησιμοποιείτε μόνο προσωπικά είδη. Προσωπικές ή μίας χρήσης παντόφλες και σαγιονάρες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πισίνες, ντους, σπα και σάουνες.

Η επαφή μεταξύ των ποδιών χρησιμοποιείται για τη μετάδοση του μύκητα

Συχνά, μια κατάσταση του δέρματος μεταδίδεται από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο περπατώντας στο σπίτι με τα ίδια παπούτσια, πεντικιούρ, κάλτσες, πετσέτες, γυμνά πόδια κ. λπ.

Συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης στο δέρμα των ποδιών.

Τα συμπτώματα της μυκητιάσεως των ποδιών σε πρώιμο στάδιο:

 • Κνησμός και καύση, χειρότερα τη νύχτα.
 • Ξηρότητα
 • Ξεφλούδισμα του δέρματος
 • μικρές ρωγμές.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα εντείνονται, η αίσθηση κνησμού και καύσου γίνεται αφόρητη, οδηγεί σε γρατσουνιές και ερεθισμό του δέρματος, οι ρωγμές γίνονται βαθύτερες. Το δέρμα των ποδιών γίνεται τραχύ. Εμφανίζεται πόνος, μια δυσάρεστη μυρωδιά που δεν εξαφανίζεται ακόμη και μετά το πλύσιμο, το οίδημα και την υπεραιμία, υπάρχει ξεφλούδισμα της επιδερμίδας.

Στη συνέχεια εμφανίζονται φυσαλίδες γεμάτες με ορώδες υγρό. Μετά το άνοιγμα, μη επούλωση, ερεθιστικά έλκη παραμένουν στο δέρμα. Ένα βακτήριο συνδέει τη μυκητική λοίμωξη.

Ξεφλούδισμα των νυχιών, μπορεί να εμφανιστούν αποστήματα. Μια επιπλοκή της μυκητίασης των ποδιών μπορεί να περιλαμβάνει τον μύκητα που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και την εξάπλωση της λοίμωξης σε όλο το σώμα. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν γαστρογενείς αλλοιώσεις των ποδιών. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας και ο σακχαρώδης διαβήτης καθιστούν την πορεία των δερματικών ασθενειών πιο δύσκολη.

Για τη διάγνωση της μυκητίασης των ποδιών, μπορεί να μην είναι αρκετό για έναν γιατρό να εξετάσει το δέρμα. Συχνά είναι απαραίτητο να αναλύεται η σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος. Για το σκοπό αυτό, η πληγείσα επιφάνεια ξύνεται. Ο μύκητας μπορεί να βρεθεί στο δέρμα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα λοίμωξης.

Υπάρχει επίσης μια δημοφιλής μέθοδος για τον προσδιορισμό της παρουσίας μύκητα στο πόδι. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να βάλετε το πόδι σας σε ένα λουτρό υπερμαγγανικού καλίου. Εάν δεν υπάρχει μύκητας στο δέρμα, θα γίνει ροζ και οι πληγείσες περιοχές θα γίνουν λευκές.

Πώς να αφαιρέσετε τον μύκητα μεταξύ των ποδιών σας;

Η μόλυνση στο δέρμα σας είναι πολύ εύκολη, αλλά η απόρριψή της είναι πολύ πιο δύσκολη. Η δερματική μυκητίαση αντιμετωπίζεται πάντα στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εντελώς ανεξάρτητη θεραπεία σίγουρα θα βοηθήσει τον ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ιατρική συμβουλή.

Υπάρχουν πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση του μύκητα. Ωστόσο, η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου. Εάν έχει προχωρήσει πολύ, η λοίμωξη θα είναι δύσκολο να απαλλαγεί. Στο αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται εξωτερικά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Εάν η ασθένεια υπάρχει ήδη, οι γιατροί συστήνουν συστηματική θεραπεία. Τις περισσότερες φορές, η τερβιναφίνη, η ιτρακοναζόλη και η φλουκοναζόλη συνταγογραφούνται με τη μορφή δισκίων.

Δημοφιλή αντιμυκητιασικά φάρμακα:

 • Νυστατίνη,
 • Φλουκοναζόλη,
 • Κετοκοναζόλη,
 • Κλοτριμαζόλη,
 • Terbinafine,
 • ναφτιφίνη,
 • Μικοναζόλη,
 • Ιτρακοναζόλη,
 • Ναταμυκίνη.

Ορισμένες αντιμυκητιακές αλοιφές περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Ο τρόπος εφαρμογής όλων των αλοιφών είναι ο ίδιος - πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά στις πληγείσες περιοχές του δέρματος με ένα λεπτό στρώμα. Ορισμένες αλοιφές αρκούν για χρήση μία φορά την ημέρα, ενώ άλλες απαιτούν συχνότερη χρήση. Τα αντιμυκητιακά σπρέι που μπορούν να ψεκαστούν στην πληγείσα περιοχή είναι ακόμη πιο βολικά από τις αλοιφές.

Η θεραπεία με αντιμυκητιακές αλοιφές μπορεί να είναι χρονοβόρα. Ορισμένοι τύποι αλοιφής μπορούν να καθαρίσουν τη μόλυνση μετά από 2 εβδομάδες. Ωστόσο, εάν η βλάβη είναι σοβαρή, η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι έως και 3 μήνες. Οι γιατροί συμβουλεύουν την εφαρμογή της αλοιφής τουλάχιστον 2 εβδομάδες αφού περάσουν τα ορατά συμπτώματα της νόσου. Και κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητο να λιπαίνετε τα δάχτυλα των ποδιών με αλοιφές ως προληπτικό μέτρο.

Τα συστηματικά αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές λοιμώξεις. Ωστόσο, έχουν έναν μακρύ κατάλογο αντενδείξεων και παρενεργειών. Συγκεκριμένα, τα αντιμυκητιασικά χάπια αντενδείκνυνται σε έγκυες γυναίκες. Πολλές αλοιφές δέρματος απαγορεύονται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τέτοια τοπικά παρασκευάσματα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Δεν επιτρέπονται όλα τα φάρμακα στην παιδική ηλικία. Επομένως, πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες για το επιλεγμένο εργαλείο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 2 ετών, άλλα από 12 ετών.

Ένας ειδικός πρέπει να επιλέξει το σωστό φάρμακο. Η εσφαλμένη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων όχι μόνο δεν ανακουφίζει τον ασθενή από παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντοχής (ειδικά σε καταστάσεις όπου ο ασθενής επανεμφανίζεται συνεχώς). Οι τοξίνες που εκκρίνονται από πολλούς μύκητες καταστέλλουν την τοπική ανοσία, η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της λοίμωξης.

Επιπλέον, λαμβάνονται συμπλέγματα βιταμινών και μετάλλων. Εάν η ασθένεια περιπλέκεται από βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, αλλά εάν υπάρχουν σημεία αλλεργίας, θα συνταγογραφηθούν αντιισταμινικά. Η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με αντιφλεγμονώδεις αλοιφές, αλοιφές σαλικυλικού, θείου, ιχθυόλης και ψευδαργύρου.

Σαλικυλική αλοιφή:

 • έχει αντισηπτικές ιδιότητες,
 • αποτρέπει την κερατινοποίηση του δέρματος,
 • προωθεί την αποκατάσταση της επιδερμίδας,
 • αποτρέπει την εξάπλωση λοιμώξεων.

Η αλοιφή ψευδαργύρου περιέχει λανολίνη, μενθόλη, οξείδιο του ψευδαργύρου. Η αλοιφή ψευδαργύρου έχει απολυμαντικές ιδιότητες, προάγει την αναγέννηση του δέρματος, ανακουφίζει από τον κνησμό και το κάψιμο.

Η αλοιφή θείου έχει αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές και απολυμαντικές ιδιότητες. Η αλοιφή Ichthyol έχει κερατολυτική, αντιφλεγμονώδη και βακτηριοκτόνο δράση. Η αλοιφή Ichthyol προάγει επίσης την αναγέννηση των ιστών.

Επίσης, μην ξεχνάτε την υγιεινή των ποδιών. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε τα σφιχτά, άβολα παπούτσια, τις συνθετικές κάλτσες και τις κάλτσες και να αλλάζετε τακτικά τους πάτους. Τα παπούτσια πρέπει να απολυμανθούν με αντιμυκητιακά σπρέι. Στην πραγματικότητα, εάν το δέρμα του ασθενούς μολύνεται συνεχώς με νέα μέρη του μύκητα που ζει στα παπούτσια, η θεραπεία δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Μύκητας μεταξύ των ποδιών: θεραπεία με λαϊκές θεραπείες στο σπίτι

Η θεραπεία με φαρμακευτικά παρασκευάσματα δεν παράγει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επομένως, οι άνθρωποι στρέφονται σε λαϊκές θεραπείες. Αυτή η προσέγγιση είναι κατανοητή επειδή πολλές συνθετικές αντιμυκητιακές αλοιφές και σπρέι δεν είναι καθόλου φθηνές. Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες μπορεί να πραγματοποιηθεί ως συμπλήρωμα της θεραπείας με αλοιφές φαρμακείου.

Οι απλούστερες λαϊκές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τον μύκητα είναι τα λουτρά με αλάτι και σόδα. Για να προετοιμάσετε τους δίσκους, θα χρειαστείτε 2-3 κουταλιές της σούπας αλάτι ή σόδα ανά 5 λίτρα. Νερό. Θερμοκρασία νερού - + 40-45 ° C. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15-20 λεπτά.

Αλατισμένα λουτρά από τον μύκητα μεταξύ των δακτύλων

Μία από τις καλύτερες θεραπείες είναι ένα λουτρό με βότανα με αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορεί να είναι χαμομήλι, φασκόμηλο, καλέντουλα, τσουκνίδα, St. John's wort. Για να προετοιμάσετε το μπάνιο, θα χρειαστείτε 2-3 κουταλιές της σούπας. Τα φυτικά υλικά (μπορείτε να πάρετε ένα μείγμα διαφορετικών βοτάνων) επιμένουν σε ένα ποτήρι βραστό νερό, στραγγίζουμε και βάζουμε σε δοχείο 5 λίτρων με νερό για μπάνιο. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, αλλά να μην καίει το δέρμα των ποδιών. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15-20 λεπτά.

Πολλοί άνθρωποι παρουσία μύκητα στο δέρμα των ποδιών βοηθούνται επίσης από λουτρά με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Μόνο μερικοί κόκκοι υπερμαγγανικού καλίου χρειάζονται για να φτιάξουν ένα ανοιχτό ροζ διάλυμα. Μπορείτε επίσης να υγράνετε βαμβακερές μπάλες με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου και να τις τοποθετήσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Το βορικό οξύ είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία της νόσου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό βορικό οξύ και σκόνη. Το οξύ μπορεί να προστεθεί στα λουτρά και να αντιμετωπιστεί με πληγείσες περιοχές.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρώς θερμαμένο διάλυμα ξύδι μήλου μηλίτη επιτραπέζιου 9% για τους δίσκους. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε λοσιόν ξιδιού.

Μια άλλη συνταγή είναι τα λουτρά ιωδίου. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, αρκεί να αραιώσετε 20 σταγόνες σε 3 λίτρα ζεστού νερού. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15 λεπτά, η διάρκεια της θεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Μετά το τέλος της επεξεργασίας νερού, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το δέρμα από κερατινοποιημένους και νιφάδες ιστούς. Συνιστάται να κάνετε μπάνιο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση τη νύχτα.

Για τη θεραπεία της μυκητιάσεως των ποδιών, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλοιφή με σκόρδο, σαμπουάν κατά της πιτυρίδας για το φαρμακείο με αντιμυκητιασικά συστατικά, λοσιόν με χλωρεξιδίνη και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Πρόληψη των δερματικών μυκητιάσεων των ποδιών

Η ασθένεια εμφανίζεται λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Επομένως είναι απαραίτητο:

 • Μην χρησιμοποιείτε εργαλεία πεντικιούρ, πετσέτες, παντόφλες, κάλτσες ή παπούτσια άλλων ατόμων. Μην αφήνετε τους ξένους να χρησιμοποιούν τα παπούτσια, τις κάλτσες και τα προϊόντα περιποίησης.
 • Παρατηρήστε την υγιεινή των ποδιών, πλύνετε το δέρμα με σαπούνι κάθε μέρα και μεταχειριστείτε προσεκτικά τους διαφυλακτικούς χώρους.
 • Συντομεύστε τα νύχια τακτικά.
 • Φορέστε άνετα παπούτσια και κάλτσες από αναπνεύσιμο ύφασμα.
 • αλλάζετε τακτικά κάλτσες, φοράτε κάλτσες που έχουν πλυθεί σε θερμοκρασία τουλάχιστον + 40 ° C.
 • Άσκηση για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια σας.

Ποια είναι η ταχύτερη θεραπεία;

Είναι αδύνατο να πούμε με σαφήνεια ποια θεραπεία είναι η ταχύτερη και η καλύτερη. Σε τελική ανάλυση, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας για μια μυκητιακή δερματική νόσο εξαρτάται από πολλές περιστάσεις - τη σοβαρότητα της παθολογίας, τον βαθμό ανοσίας και την παρουσία ταυτόχρονων ασθενειών. Μερικοί ασθενείς υποστηρίζονται με παραδοσιακές μεθόδους, άλλοι με φαρμακευτικές αλοιφές. Είναι σημαντικό να μην ξεκινήσετε τη νόσο και να ξεκινήσετε τη θεραπεία με το πρώτο σημάδι. Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστεί ο τύπος του παθογόνου. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ίσως θα βρει την καλύτερη επιλογή για το φάρμακο.