Μύκη των ποδιών (μύκητας). Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία του ποδιού του αθλητή.

Οι μυκόζες στα πόδια είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις του δέρματος από μύκητες. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μυκητίασης των ποδιών ή μύκητας στα πόδια, όπως ονομάζονται επίσης. Και κάθε τύπος εντοπίζεται σε διαφορετικά μέρη με τα πόδια και φαίνεται διαφορετικό.

Συμπτώματα του ποδιού του αθλητή

Πώς μπορείτε να πάρετε το πόδι του αθλητή;

Η μυκητίαση των ποδιών προκαλείται από μύκητα που αναπτύσσεται πάνω ή στο πάνω στρώμα του δέρματος. Ο μύκητας ευδοκιμεί καλύτερα σε ζεστές, υγρές τοποθεσίες. Για παράδειγμα - στην περιοχή μεταξύ των ποδιών. Το πόδι του αθλητή απλώνεται πολύ εύκολα. Αρκεί να αγγίξετε τα δάχτυλα ή τα δάχτυλα ενός μολυσμένου ατόμου για να είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσετε επίσης. Ωστόσο, η πιο κοινή μυκητιασική λοίμωξη εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι περπατούν χωρίς παπούτσια σε μολυσμένες επιφάνειες κοντά σε πισίνες ή στα αποδυτήρια των ίδιων πισινών, γυμναστηρίων και παρόμοιων αντικειμένων. Ο μύκητας μπορεί στη συνέχεια να παραμείνει στα παπούτσια σας, ειδικά εάν τα παπούτσια είναι πολύ σφιχτά και ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει γύρω από τα πόδια σας.

Εάν αγγίξετε ένα αντικείμενο με μύκητα πάνω του, τότε μπορείτε να γίνετε αποστολέας και να μολύνει άλλους ανθρώπους. Ακόμα κι αν μολύνεις άλλους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μολύνεις τον εαυτό σου. Οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η προδιάθεση όλων να προσβληθούν από μυκητιασικές λοιμώξεις είναι διαφορετική. Και αν είχατε ήδη μυκητίαση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθείτε ξανά.

2. Συμπτώματα του μύκητα

Τα συμπτώματα της μυκητιάσεως των ποδιών μπορεί να περιλαμβάνουν καύση και κνησμό του δέρματος μεταξύ των ποδιών. Το δέρμα μπορεί να ξεφλουδίσει και να σπάσει. Άλλα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόδι του αθλητή που έχει διαγνωστεί.

Ο πρώτος τύπος είναι λοίμωξη που συνήθως προκαλεί συμπτώματα μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου ποδιού. Το δέρμα γίνεται νιφάδες, νιφάδες και ραγισμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να ενταχθεί στη μυκητίαση και η κατάσταση του δέρματος επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

Ο δεύτερος τύπος μύκητα είναι μια ασθένεια που μπορεί να ξεκινήσει με ήπιο πόνο στην περιοχή των ποδιών. Στη συνέχεια, το δέρμα στη φτέρνα ή στην κάτω πλευρά του ποδιού πυκνώνει και μπορεί να σχιστεί. Καθώς ο μύκητας εξελίσσεται στα πόδια, επηρεάζει επίσης τα νύχια. Στην περίπτωση του μύκητα των νυχιών, μπορεί να πυκνώσει, να σπάσει ή ακόμη και να πέσει. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις στα νύχια και στο δέρμα των ποδιών συνήθως απαιτούν διαφορετική θεραπεία.

Η φυσαλιδώδης λοίμωξη είναι ο τρίτος τύπος ποδιού αθλητή. Συνήθως, αυτός ο τύπος ποδιού του αθλητή ξεκινά με φουσκάλες γεμάτες με υγρό κάτω από το δέρμα. Οι φουσκάλες συνήθως σχηματίζονται στο κάτω μέρος του ποδιού, αλλά μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε στο πόδι. Αυτός ο τύπος ποδιού αθλητή μπορεί επίσης να αναπτύξει συνοδευτική βακτηριακή λοίμωξη.

3. Διάγνωση μυκητών

Για τη διάγνωση του ποδιού του αθλητή, ένας γιατρός συνήθως χρειάζεται μόνο να εξετάσει τον ασθενή και να μελετήσει το ιατρικό ιστορικό (συμπτώματα, προηγούμενες ασθένειες). Εάν ο μύκητας στα πόδια σας είναι ασυνήθιστος ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα του δέρματος ή των νυχιών σας για να ελέγξει τον μύκητα.

Δεν είναι όλα τα προβλήματα του δέρματος των ποδιών οι μυκήσεις ή τα πόδια του αθλητή. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητα αλλά δεν το έχετε κάνει ποτέ, έχει νόημα να δείτε έναν καλό δερματολόγο.

4. Θεραπεία της νόσου

Ειδικές λοσιόν, κρέμες ή σπρέι είναι συνήθως επαρκείς για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συνταγογραφούμενα χάπια ή τοπικούς παράγοντες για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ο μύκητας όσο λέει ο γιατρός. Αυτή είναι μια εγγύηση ότι ήταν πραγματικά δυνατό να θεραπευτεί πλήρως ο μύκητας. Εκτός από τη γενική θεραπεία της μυκητιάσεως των ποδιών, είναι επιτακτική ανάγκη τα πόδια να είναι καθαρά και στεγνά. Ο μύκητας χρειάζεται ζεστά, υγρά μέρη για να αναπτυχθεί.

Για να αποφύγετε τη μυκητίαση και την επανάληψη του ποδιού του αθλητή, φροντίστε να φοράτε τα δικά σας ειδικά παπούτσια όταν επισκέπτεστε γυμναστήρια, πισίνες και παρόμοιες τοποθεσίες. Για να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη ταλκ ή ειδικά προϊόντα. Σανδάλια ή παπούτσια που δεν είναι πολύ σφιχτά εξασφαλίζουν επαρκή κυκλοφορία του αέρα και μεταφορά υγρασίας.