Αντιμετωπίστε τον μύκητα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας

Περίπου το 80% του πληθυσμού επηρεάζεται από το μύκητα του δέρματος. Λόγω της αυξημένης πυκνότητας και της εφίδρωσης, οι μυκητιάσεις επηρεάζονται περισσότερο από το δέρμα στα πόδια. Η μυκητιασική λοίμωξη εκδηλώνεται ως ξεφλούδισμα και φαγούρα, αλλά μπορεί επίσης να είναι ασυμπτωματική και να προκαλεί μόνο την εμφάνιση φώκιας (κάλους, καλαμπόκι - υπερκεράτωση στις φτέρνες και τα τόξα των ποδιών). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μόλυνση θα εξαπλωθεί. Ο ασθενής μπορεί να μολύνει άλλους και να μεταδώσει μικρόβια στο σώμα του.

Από πού προέρχεται ο μύκητας

Περπατώντας ξυπόλητος ως αιτία μύκητα

Οι μύκητες μικροοργανισμοί αγαπούν ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον και μια αφθονία θρεπτικών συστατικών. Χρησιμοποιούν πυκνό δέρμα ως «καταφύγιο», το οποίο τείνει να παράγει αυξημένη έκκριση λίπους και ιδρώτα.

Ανθρώπινα πόδια - χρησιμεύουν πάντα ως ευνοϊκό έδαφος για τα μυκοβακτηρίδια, οι καλής ποιότητας κάλτσες και παπούτσια συμβάλλουν σε αυτό.

Μπορείτε να μολυνθείτε σε δημόσιο χώρο - στην παραλία, στη σάουνα, στην πισίνα. Μπορείτε να φέρετε τη μόλυνση μαζί σας όταν δοκιμάζετε νέα παπούτσια, καθώς την προηγούμενη μέρα ένα άτομο με μυκητίαση των ποδιών μπόρεσε να το μετρήσει.

Ορισμένοι εσωτερικοί παράγοντες αυξάνουν επίσης την ευαισθησία στους μύκητες:

 • Ανοσοανεπάρκεια - οι μύκητες απορρίπτουν την άμυνα του σώματος, εάν είναι εξασθενημένοι, οι μικροοργανισμοί μπορούν να διεισδύσουν πιο εύκολα στο δέρμα.
 • ενδοκρινικές διαταραχές - ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ορμονικές ανισορροπίες αλλάζουν τη σύνθεση των εκκρίσεων του δέρματος, καθιστώντας το ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.
 • επίμονοι τραυματισμοί - ρωγμές, ρωγμές, γρατζουνιές και τρύπες μπορεί να είναι η πύλη για τους μύκητες.
 • Κακή υγιεινή - το κακό πλύσιμο των ποδιών, η χρήση βρώμικων κάλτσες και τα αεροστεγή παπούτσια συμβάλλουν στην ανάπτυξη μυκήτων στα άκρα.

Η μόλυνση είναι επίσης δυνατή από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο - εάν υπάρχει ασθενής στο σπίτι ή φορέας του μύκητα με ασυμπτωματική πορεία της νόσου. Διαφορές για παθογόνους μικροοργανισμούς που εξαπλώνονται σε οικιακές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα, φύλο (εάν ο ασθενής κινείται ξυπόλυτος). Κατά το πλύσιμο των αντικειμένων όλων των κατοίκων του σπιτιού, τα μυκοβακτηρίδια μπαίνουν στα ρούχα υγιών μελών της οικογένειας, μπορούν να προκαλέσουν μυκητιάσεις όχι μόνο στα πόδια, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος (στις πτυχώσεις, στη βουβωνική χώρα, τριχωτά μέρη του σώματος).

Γιατί εμφανίζεται ο μύκητας ανάμεσα στα δάχτυλά σας;

Ο μεσοκοιλιακός μύκητας είναι μια ειδική κλινική μορφή μυκητίασης των ποδιών. Οι γιατροί το αποκαλούν ασυνείδητο. Σε αυτή την πορεία, το δέρμα επηρεάζεται μεταξύ 3 και 4 ή 4 και 5 δακτύλων. Συχνά, η παθολογική διαδικασία ξεκινά από το ένα άκρο και τελικά εξαπλώνεται σε ένα υγιές.

Συμπτώματα μύκητα στα νύχια των ποδιών

Η μυκητίαση ξεκινά με το σπάσιμο του δέρματος μεταξύ των δακτύλων των ποδιών ή στη βάση της φάλαγγας στο πόδι. Το μέγεθος του τραυματισμού μπορεί να είναι 2-3 mm έως 1 cm. Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από την περιοχή του τραύματος - όσο μεγαλύτερος είναι ο τραυματισμός, τόσο πιο έντονος είναι ο πόνος. Κατά τη στιγμή της εμφάνισης της ρωγμής, το άτομο βιώνει μικρή ενόχληση κατά το περπάτημα, το οποίο αυξάνεται με μέτρα υγιεινής.

Σε αντίθεση με άλλους τραυματισμούς, το δάκρυ δεν επουλώνεται από μόνο του. Φλεγμαίνει, αποπνέοντας εξίδρωμα. Η επιφάνεια μεταξύ των δακτύλων υγραίνεται, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην εξάπλωση του μύκητα σε μεγαλύτερες περιοχές του δέρματος. Ένα "περιθώριο" εμφανίζεται γύρω από τον τραυματισμό - είναι αχνισμένο, ξεφλουδισμένο δέρμα. Η αποκόλληση είναι αρκετά παχιά, οι προσπάθειες να την αφαιρέσετε με τα δάχτυλά σας θα οδηγήσουν σε τραυματισμούς σε υγιείς περιοχές του δέρματος. Επίμονο ξεφλούδισμα εμφανίζεται γύρω από τη βλάβη. Μπορεί να είναι στρωτή ή αλευρώδης. Η ζυγαριά είναι ασημί, λευκή, κιτρινωπή. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξαρτώνται από το φορτίο στον μύκητα που μολύνει το δέρμα. Μετά την επούλωση της ρωγμής, η περίεργη μορφή μυκητίασης μετατρέπεται σε πλακώδες επιθήλιο - εκδηλώνεται ως εκτεταμένες ξηρές περιοχές στο πόδι με πληθώρα ξεφλουδισμένων φολίδων. Η επιφάνεια μπορεί να είναι γυαλιστερή ή σαν ύφασμα.

Τι να κάνετε με τα συμπτώματα του μύκητα

Εάν έχετε μια ρωγμή ανάμεσα στα δάχτυλά σας που περιβάλλεται από χαλαρό δέρμα, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Ο ειδικός θα πραγματοποιήσει μια εξέταση και θα καθορίσει τα συμπτώματα όχι μόνο στο σημείο του τραυματισμού, αλλά και σε άλλα μέρη του άκρου.

Η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει με βάση μόνο τα συμπτώματα. Απαιτείται μικροσκοπική εξέταση των εκδορών στο πόδι για να επιβεβαιωθεί ο μύκητας. Στην περίπτωση ανθεκτικής μυκώσεως, συμπληρώνεται με ανάλυση PCR ή εμβολιασμό καλλιέργειας για τον προσδιορισμό του τύπου του παθογόνου παράγοντα και της ευαισθησίας του στα μυκητοκτόνα.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μυκήτων ή εκτεταμένων βλαβών του δέρματος, απαιτούνται συστηματικά φάρμακα. Λόγω της πιθανότητας ηπατο- και νεφροτοξικών επιδράσεων αυτών των φαρμάκων, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος και ούρων. Με βάση τα αποτελέσματά τους, ο ειδικός αξιολογεί τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων και επιλέγει ένα θεραπευτικό σχήμα με συστηματικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Η αυτοθεραπεία για μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών επιτρέπεται μόνο στα αρχικά στάδια. Μπορείτε να τα καταφέρετε με τοπικά φάρμακα που δεν έχουν συστηματικές παρενέργειες.

Αποτελεσματικά φάρμακα κατά του μεσογονιδιακού μύκητα

Τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά εξαρτώνται από τα μεμονωμένα δεδομένα του ασθενούς, τον βαθμό των μυκητιάσεων, την περιοχή της βλάβης, την παρουσία δευτερογενούς λοίμωξης ή την αντίσταση του παθογόνου.

Συστηματικά φάρμακα

Για να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η θεραπεία, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιμυκητιασικά φάρμακα με τη μορφή δισκίων ή καψουλών.

Κατά τη θεραπεία με συστηματικά φάρμακα, είναι ανεπιθύμητο να καταναλώνετε αλκοόλ, λιπαρά τρόφιμα και άλλα τρόφιμα που προκαλούν άγχος στο συκώτι. Εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί από τον μεσογονιδιακό χώρο στα νύχια, απαιτείται παρατεταμένη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Τοπικές θεραπείες

Για τη θεραπεία του μεσογονιδιακού μύκητα, συνταγογραφούνται φάρμακα σε μέτρια λιπαρή ή μη λιπαρή βάση (κρέμες, διαλύματα). Οι αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο αρχικό στάδιο, όταν το μαλάκωμα του δέρματος είναι απαραίτητο για την ταχεία επούλωση των βλαβών. Στην πορεία, μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιμυκητιασικοί και αντισηπτικοί παράγοντες. Επιταχύνουν τη διαδικασία αναγέννησης και κάνουν το τραχύ δέρμα επιπλέον απαλό.

Για τη θεραπεία του μύκητα στα πόδια, συνταγογραφούνται εξωτερικά μέσα με μυκητοκτόνα συστατικά ευρέως φάσματος. Ιδανικό για προϊόντα με βάση:

 • Τερβιναφίνη;
 • Κλοτριμαζόλη;
 • Κετοκοναζόλη;
 • Econazole;
 • ναφτιφινα.

Η τιμή δεν επηρεάζει την επιτυχία της θεραπείας, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό δραστικό συστατικό του φαρμάκου.

Κρέμες και διαλύματα εφαρμόζονται στο δέρμα 1-2 φορές την ημέρα μετά από μέτρα υγιεινής. Μετά την επεξεργασία, το προϊόν αφήνεται να απορροφήσει πλήρως και να φορέσει βαμβακερές κάλτσες. Παράλληλα, τα παπούτσια πρέπει να απολυμαίνονται κάθε 3-7 ημέρες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα σπρέι. Απαιτείται τακτική αντικατάσταση κάλτσες, εσώρουχα και πετσέτες. Είναι απαραίτητο να πλένετε τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα σε υψηλές θερμοκρασίες ξεχωριστά από άλλα αξεσουάρ που ανήκουν στον ασθενή και τα μέλη της οικογένειας.

Με τριχοφύτωση και μικροσπορία, οι γιατροί συστήνουν ειδικά σχήματα θεραπείας. Για παράδειγμα, θεραπεία με διάλυμα ιωδίου το πρωί και θείο, θείο-πίσσα ή σαλικυλική αλοιφή το βράδυ.

Οικιακές θεραπείες

Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν για μύκητα μόνο με λαϊκές μεθόδους. Τα λουτρά επιτρέπονται παράλληλα με φάρμακα. Εάν ο γιατρός έχει συστήσει τη χρήση σπιτικών αλοιφών ή σκευασμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά από τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα έτοιμο φάρμακο το πρωί και το βράδυ και μια σπιτική αλοιφή το απόγευμα. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι θεραπείας μύκητα μεταξύ των ανθρώπων:

 • Λουτρά από φλοιό δρυός- φτιάξτε μια μεγάλη ποσότητα ζωμού από φλοιό βελανιδιάς (6 κουταλιές της σούπας ανά 1 λίτρο), κόψτε στη μέση με καθαρό νερό, λουστείτε για 15 λεπτά την ημέρα.
 • με Seasalt- προετοιμάστε ένα ισχυρό διάλυμα θαλασσινού αλατιού, κάντε μπάνιο για 10 λεπτά, μην ξεπλύνετε το αλάτι, φορέστε βαμβακερές κάλτσες αμέσως μετά τη διαδικασία.
 • με σόδα- αραιώστε μια κουταλιά σόδας σε 1 λίτρο νερό, λουστείτε για 15 λεπτά, μετά το σκούπισμα, εφαρμόστε φαρμακευτικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.
 • Αλοιφή αυγών- 1 αυγό κοτόπουλου αναμιγνύεται με μια κουταλιά της σούπας λάδι και ξύδι, αναμειγνύεται ομαλά, εφαρμόζεται κάτω από τη σακούλα για 3-4 ώρες, ξεπλένεται με νερό.
 • Δέντρο τσαγιού- Οι περιοχές που επηρεάζονται από τον μύκητα λιπαίνονται άφθονα με αιθέριο έλαιο τσαγιού, ξεπλένονται μετά από 3 ώρες, με ευαισθησία, το έλαιο αραιώνεται στο μισό με ουδέτερα λίπη.

Μια γρήγορη θεραπεία για τον μύκητα διευκολύνεται με την άρνηση γλυκών, αλκοόλ και λιπαρών τροφών. Η διατροφή του ασθενούς πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μυκήτων στα πόδια και μεταξύ των δακτύλων, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ποδιών σας. Όταν επισκέπτεστε δημόσιους χώρους, αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι, χρησιμοποιήστε μέσα για την πρόληψη των μυκήτων - όλες οι αντιμυκητιασικές αλοιφές ή σπρέι εφαρμόζονται μετά από ντους. Τα νέα παπούτσια πρέπει να μετρούνται μόνο σε νέες κάλτσες, οι παντόφλες σας δεν πρέπει να δίνονται σε κανέναν.