σταματήστε τη μυκητίαση

Μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις είναι το πόδι του αθλητή. Εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων. Ο μεγαλύτερος επιπολασμός της μυκητίασης εντοπίζεται μεταξύ των εργαζομένων σε θερμές εγκαταστάσεις, των μεταλλωρύχων, των αθλητών και των εργαζομένων στο μπάνιο, όπου η συχνότητα υπερβαίνει το 60%. Τα παιδιά υποφέρουν αρκετά σπάνια, αλλά οι μυκητιάσεις αυξάνονται ήδη στους εφήβους.

Τι είναι η μυκητίαση του ποδιού

Το πόδι του αθλητή είναι μια ομάδα μυκητιασικών παθήσεων του δέρματος, συχνά με ταυτόχρονη βλάβη στα νύχια. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις. Μπορούν να διακριθούν μόνο μετά από μικροσκοπική εξέταση του δέρματος και των νυχιών. Η μυκητίαση του δέρματος των ποδιών είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω οικιακών αντικειμένων: χαλιά σε αποδυτήρια, ντους και πισίνες, υποπόδια, νεροχύτες και δάπεδα σε μπάνια και σάουνες. Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε κοινά παπούτσια και κάλτσες. Το επιφανειακό στρώμα του δέρματος που αποκολλάται συνεχώς περιέχει πολλούς μύκητες και τα σπόρια τους. Πρώτα απ 'όλα, επηρεάζονται οι μεσοδακτυλικές πτυχές, εμφανίζεται κνησμός του δέρματος. Στο μέλλον, η μόλυνση συλλαμβάνει ολόκληρο το πόδι και εξαπλώνεται στα νύχια. Η πορεία της νόσου είναι μακρά και απαιτεί συνεχή θεραπεία. Για να αποτρέψετε τη μυκητίαση των ποδιών, μπορείτε να αγοράσετε ένα αποτελεσματικό προφυλακτικό.

δυσμενείς συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα

Αιτίες μυκητίασης των ποδιών

Η αιτία της νόσου είναι μικροοργανισμοί του γένους Trichophyton, λιγότερο συχνά μούχλα και Epidermophyton floccosum:

Αιτίες μυκήτων
 • Το Red Trichophyton (Tr. Rubrum) προκαλεί έως και το 95% όλων των περιπτώσεων ασθένειας.
 • περίπου το ένα τρίτο των ασθενών βρήκε επίσης μεσοδακτύλιο τριχόφυτον (Tr. Interdigitale).
 • Το βουβωνικό επιδερμόφυτον (E. floccosum) είναι η αιτία της νόσου στο 1% των περιπτώσεων.

Η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται σε δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες:

 • υψηλή υγρασία?
 • στενά παπούτσια?
 • συχνές επισκέψεις σε πισίνες, σάουνες και άλλες υγρές περιοχές.
 • η παρουσία ενός άρρωστου ατόμου στην οικογένεια.

Ορισμένες εσωτερικές ασθένειες συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη μυκητιασικής λοίμωξης:

 • εφίδρωση των ποδιών?
 • Ανοσοανεπάρκεια;
 • Λήψη κορτικοστεροειδών ορμονών μέσα.
 • πλατυποδία;
 • Νόσος του Raynaud, αθηροσκλήρωση περιφερικών αρτηριών, εξολοθρευτική ενδαρτηρίτιδα, κιρσοί.
 • σακχαρώδης διαβήτης.
Πώς μεταδίδεται η μυκητίαση

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ασθένειας

Η μυκητίαση των ποδιών σε υγιές δέρμα αναπτύσσεται σπάνια. Ακόμα κι αν ο μύκητας βγει στην επιφάνεια, δεν μπορεί να διεισδύσει στο παχύ στρώμα του ανέπαφου επιθηλίου. Υπό την επίδραση δυσμενών εξωτερικών παραγόντων, η επιδερμίδα συσσωρεύει υγρασία και χαλαρώνει. Διεισδύοντας στο πάχος του δέρματος, οι μύκητες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ενεργά. Αυτό προωθείται επίσης από αγγειακές παθήσεις και διαταραχές του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με τον υποσιτισμό και τους τοπικούς προστατευτικούς μηχανισμούς στα πόδια. Ο πολλαπλασιασμός των μυκήτων προκαλεί βλάβες στις μεσοδακτυλικές περιοχές, έντονο ξεφλούδισμα και ενόχληση. Το αποβαλλόμενο επιθήλιο μπαίνει σε κάλτσες και παπούτσια και γίνεται πηγή επαναμόλυνσης. Επομένως, κατά τη θεραπεία της μυκητίασης, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η εσωτερική επιφάνεια του παπουτσιού με ένα σκεύασμα με ειδική σύνθεση κατά του μύκητα.

τι συμβαίνει μετά από μια μυκητίαση

συμπτώματα

Συμβατικά, υπάρχουν τέτοιες μορφές μυκητίασης των ποδιών, οι οποίες φαίνονται στη φωτογραφία:

 • Πλακώδες επιθήλιο: μονόπλευρη απολέπιση και ελαφρύς κνησμός στην ποδική καμάρα. Αυτή η φόρμα συχνά δεν αναγνωρίζεται.
 • Intertriginous: Οι πτυχές μεταξύ των δακτύλων επηρεάζονται και στη συνέχεια η διαδικασία μετακινείται στο πίσω μέρος του ποδιού. Εμφανίζονται ρωγμές που κλαίνε, που συνοδεύονται από κνησμό. Η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να συνοδεύει την ανάπτυξη ερυσίπελας.
 • Δυσιδρωσία: Στην καμάρα του ποδιού, τα κυστίδια συγχωνεύονται με το φως και στη συνέχεια με το θολό περιεχόμενο. Ανοίγουν με το σχηματισμό επώδυνων διαβρώσεων. Αυτός ο τύπος συνοδεύεται από κνησμό και πόνο.

Η μυκητίαση του δέρματος των ποδιών στην οξεία φάση μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, κακή υγεία, πονοκέφαλο και μεγέθυνση των βουβωνικών λεμφαδένων. Όταν μολυνθεί με το Trichophyton, το νύχι του δακτύλου I ή V επηρεάζεται, στο μέλλον η διαδικασία εξαπλώνεται σε όλες τις πλάκες των νυχιών. Αρχικά, εμφανίζονται κίτρινες κηλίδες στην ελεύθερη άκρη του νυχιού, μετά πυκνώνει, χαλαρώνει και θρυμματίζεται. Επομένως, για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή, πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα με πολύπλοκο αποτέλεσμα, όπως: Β. Λοσιόν για δέρμα και νύχια.

συμπτώματα του ποδιού του αθλητή

διάγνωση της νόσου

Η ανίχνευση της νόσου βασίζεται στην ανάλυση των εξωτερικών εκδηλώσεων και στην απομόνωση του μύκητα από την επιφάνεια του δέρματος. Γίνεται μικροσκοπική εξέταση του προσβεβλημένου επιθηλίου και των νυχιών. Προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τύπος των μικροοργανισμών, αναπτύσσονται σε θρεπτικό μέσο. Είναι απαραίτητο να διακρίνουμε τη μυκητίαση του ποδιού από μια μη μυκητιακή βλάβη:

 • intertrigo?
 • Εκζεμα;
 • Ψωρίαση;
 • υπερκεράτωση.

Η ακριβής διάγνωση εξασφαλίζει ένα καλό αποτέλεσμα θεραπείας.

θεραπεία του ποδιού του αθλητή

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε 2 στάδια. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η οξεία φλεγμονή και να αφαιρεθούν τα κερατοειδή στρώματα στα πόδια. Εμφανίζονται ζεστά ποδόλουτρα με υπερμαγγανικό κάλιο και λοσιόν με διάλυμα βορικού οξέος. Μετά την αφαίρεση του πυκνού επιθηλίου, χρησιμοποιούνται κρέμες που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ορμόνες και αντιβιοτικά. Αφού υποχωρήσει η φλεγμονή, οι κρέμες αυτές αντικαθίστανται με παρόμοιες αλοιφές. Στο δεύτερο στάδιο της θεραπείας, χρησιμοποιούνται αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες (για παράδειγμα, εκπρόσωποι της ομάδας αντιμυκητιασικών ιμιδαζολών). Πρέπει να εφαρμόζονται σε καθαρό, στεγνό δέρμα 1-2 φορές την ημέρα και να τρίβονται απαλά. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο η πληγείσα περιοχή, αλλά και η γύρω επιφάνεια του ποδιού. Η πορεία της θεραπείας διαρκεί περίπου ένα μήνα. Το πόδι του αθλητή αντιμετωπίζεται με επιτυχία με φάρμακα, ειδικές λοσιόν για δέρμα και νύχια, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε στο φαρμακείο. Οφέλη από φάρμακα για την καταπολέμηση του μύκητα:

 • υψηλή δραστηριότητα κατά του μύκητα που προκαλεί το πόδι του αθλητή.
 • Ασφάλεια;
 • υποαλλεργικότητα?
 • προσιτη τιμη.

Η λοσιόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων:

 • πιτυρίαση versicolor;
 • καντιντίαση του δέρματος?
 • ερύθρασμα;
 • δευτερογενής βακτηριακή μόλυνση στο φόντο της μυκητίασης.

Το φάρμακο εφαρμόζεται 2 φορές την ημέρα, τρίβοντας απαλά στις πληγείσες περιοχές. Το δέρμα πρέπει να πλυθεί με σαπούνι εκ των προτέρων και να στεγνώσει καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Η θεραπεία διαρκεί μέχρι την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου και άλλες 2 εβδομάδες. Το φάρμακο είναι καλά ανεκτό. Ο ερεθισμός του δέρματος εμφανίζεται μόνο περιστασιακά. Έχει τη μόνη αντένδειξη - το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Φυσικά, η ουσία κλοτριμαζόλη δεν χρησιμοποιείται λόγω της ατομικής δυσανεξίας της. Ένα από τα πλεονεκτήματα της λοσιόν είναι η εξαιρετική διείσδυση του φαρμάκου στις πλάκες των νυχιών, γεγονός που το διακρίνει από μια κρέμα ή αλοιφή. Η τακτική χρήση αυτού του φαρμάκου δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη μυκητίαση των ποδιών και των νυχιών χωρίς πρόσθετα κεφάλαια. Η βλάβη στα νύχια απαιτεί το διορισμό αντιμυκητιασικών φαρμάκων στο εσωτερικό.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται θεραπευτικά βερνίκια, τα οποία εφαρμόζονται στα νύχια 1-2 φορές την εβδομάδα μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

προληπτικές μεθόδους

Η θεραπεία μιας μυκητιασικής λοίμωξης διαρκεί πολύ. Η μυκητίαση των ποδιών απαιτεί τη χρήση φαρμάκων, το κόστος των οποίων είναι αρκετά υψηλό. Η πρόληψη της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Συνιστάται στους αθλητές, τους κολυμβητές και τους υπαλλήλους του hot shop να χρησιμοποιούν αντιμυκητιακά και αντιβακτηριακά φάρμακα όπως σπρέι ή λοσιόν σε τακτική βάση. Τέτοια προϊόντα είναι ασφαλή, δεν καταστρέφουν το δέρμα και δεν προκαλούν ερεθισμούς. Με τακτική χρήση, η πιθανότητα σύσπασης του ποδιού του αθλητή μειώνεται σημαντικά. Το σπρέι με ενδεκυλενικό οξύ είναι χρήσιμο για την πρόληψη της επαναμόλυνσης. Για να γίνει αυτό, το φάρμακο πρέπει να ψεκάζεται κάθε μήνα στην εσωτερική επιφάνεια του παπουτσιού. Το δραστικό συστατικό του σπρέι - ενδεκυλενικό οξύ - είναι αβλαβές ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση. Θα πρέπει να εφαρμόζεται στο στεγνό, καθαρό δέρμα των ποδιών πριν από κάθε επίσκεψη στην πισίνα και σε παρόμοια μέρη. Δεν έχουν εντοπιστεί αντενδείξεις για τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι εξωτερικές αιτίες της εμφάνισης της νόσου:

 • φορέστε μπότες και παπούτσια που ταιριάζουν.
 • Χρησιμοποιήστε ποιοτικά αθλητικά παπούτσια από φυσικά υλικά.
 • Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και περιποιηθείτε έγκαιρα τα νύχια σας.
 • αγώνα με ιδρωμένα πόδια?
 • Όταν επισκέπτεστε ένα μπάνιο, πισίνα ή παραλία, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ελαφριές παντόφλες από σιλικόνη ή καουτσούκ.

Απαιτείται γενική ενίσχυση του ανοσοποιητικού, θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των αγγειακών παθήσεων.