Μύκητας νυχιών στα πόδια: θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών (ονυχομυκητίαση) είναι μια κοινή ασθένεια που εξαπλώνεται εύκολα σε ανθυγιεινές συνθήκες, σε δημόσιους χώρους, και μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολική εφίδρωση των ποδιών ως αποτέλεσμα της χρήσης υποδημάτων κακής ποιότητας. Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής και γενικής υγιεινής, η ονυχομυκητίαση προσβάλλει γρήγορα τα νύχια των ποδιών και στη συνέχεια πρέπει να υποβληθείτε σε μακροχρόνιες και δαπανηρές θεραπείες που δεν εγγυώνται πάντα την πλήρη ανακούφιση από τη νόσο.

συμπτώματα μύκητα των νυχιών

Πώς να αναγνωρίσετε ένα μανιτάρι

Μερικές φορές ένα άτομο δεν νοιάζεται που το νύχι έχει αλλάξει χρώμα και δομή, έχει γίνει εύθραυστο ή, αντίθετα, παχύ και σκληρό. Επιπλέον, τα πρωταρχικά συμπτώματα της ονυχομυκητίασης δεν είναι εμφανή, αν και η θεραπεία σε αυτό το στάδιο μπορεί να βοηθήσει στην ταχεία επίλυση του προβλήματος.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως εάν εντοπιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • η εμφάνιση στα νύχια δυσδιάκριτων λωρίδων, κουκκίδων ή υπόλευκων κηλίδων.
 • Απώλεια της φυσικής λάμψης του νυχιού και σχηματισμός θολών, υπόλευκων ή καφέ περιοχών.
 • αποκόλληση της πλάκας νυχιών.
 • Φλεγμονή του δέρματος δίπλα στα άρρωστα νύχια.

Χαρακτηριστικά σημάδια της ονυχομυκητίασης είναι ο κνησμός, το κάψιμο, η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα. Όταν εντοπιστούν τουλάχιστον δύο ή τρία από αυτά τα σημάδια, είναι καιρός να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Αποτελεσματική παραδοσιακή ιατρική

Για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα - από φάρμακα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία μέχρι χημικά και φαρμακευτικά φυτά. Συχνά πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικές μεθόδους ή να συνδυάσετε πολλές από αυτές για να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το κύριο πράγμα με μια τέτοια θεραπεία δεν είναι να σταματήσετε και να τερματίσετε την πορεία, καθώς η μη θεραπευτική ονυχομυκητίαση θα εκδηλωθεί με τη μορφή υποτροπών και θα οδηγήσει στην ήττα νέων, υγιών νυχιών.

Διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες

Ορισμένες αυτοσχέδιες θεραπείες που είναι διαθέσιμες σε κάθε διαμέρισμα σε ντουλάπα ή κιτ πρώτων βοηθειών είναι αποτελεσματικοί αντιμυκητιασικοί παράγοντες. Τέτοια κεφάλαια περιλαμβάνουν συνηθισμένο ιώδιο, με το οποίο το συνεχές τρίψιμο στο προσβεβλημένο νύχι σας επιτρέπει να επιτύχετε γρήγορα την πλήρη επούλωση της νόσου, αλλά μόνο στα πρώτα στάδια της ονυχομυκητίασης.

Η τυπική θεραπεία με ιώδιο περιλαμβάνει την καθημερινή εφαρμογή ενός διαλύματος 5%, το οποίο πρέπει να τρίβεται στο νύχι δύο φορές την ημέρα (πρωί και πριν τον ύπνο) για ένα μήνα. Μετά από μερικές εβδομάδες θεραπείας, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο δέρμα γύρω από το άρρωστο νύχι, αλλά αυτό δεν είναι ένα χημικό έγκαυμα, αλλά ένα σημάδι της έναρξης της διαδικασίας επούλωσης.

Μια εναλλακτική λύση στο ιώδιο είναι ένα ισχυρό διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Αυτό το φάρμακο, αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1: 1, τρίβεται επίσης στο άρρωστο νύχι με την ίδια συχνότητα και μετά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να δείτε αλλαγές προς το καλύτερο.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου θεωρείται πιο ακίνδυνος παράγοντας: βαμβακερά μαξιλάρια εμποτισμένα σε αυτό πρέπει να τοποθετούνται σε επώδυνα νύχια, επομένως τέτοιες κομπρέσες μπορούν να στερεωθούν απλά φορώντας μια κάλτσα. Είναι απαραίτητο να αλλάζετε δίσκους δύο φορές την ημέρα, με την προϋπόθεση ότι φοράτε συνεχώς παπούτσια (για παράδειγμα, στη δουλειά). Αυτό μαλακώνει τα προσβεβλημένα νύχια, μετά από τα οποία τα άρρωστα τμήματα και περιοχές μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.

Δημοφιλή αντιμυκητιακά μεταξύ των ανθρώπων είναι η σόδα και η πρόπολη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

 1. Λεμονάδα. Η μαγειρική σόδα προστίθεται σε ένα μπολ με ζεστό νερό με μία κουταλιά της σούπας ανά τρία λίτρα βραστό νερό. Μετά το άτμισμα των ποδιών σε ένα τέτοιο υγρό για τριάντα λεπτά, τα νύχια που έχουν προσβληθεί από ονυχομυκητίαση πρέπει να λιπαίνονται με αιθέριο έλαιο σελαντίνης, αφού σκουπίσετε τα πόδια στεγνά. Χρησιμοποιείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση.
 2. πρόπολη. 10 γραμμάρια πρόπολης προστίθενται σε 100 γραμμάρια αλκοόλης, το προϊόν μετά τον ατμό πρέπει να γεμίζεται κάτω από τα προσβεβλημένα νύχια όσο πιο σφιχτά γίνεται. Το εργαλείο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην επιφάνεια του άρρωστου νυχιού, μετά από το οποίο τραβιέται μια κάλτσα πάνω από το πόδι ή εφαρμόζεται ένας σφιχτός επίδεσμος. Μπορείτε να αλλάξετε έναν τέτοιο επίδεσμο μόνο μετά από μια μέρα. Χρησιμοποιείται μέχρι την πλήρη επούλωση της ονυχομυκητίασης.
 3. Αλκοολικό διάλυμα πρόπολης 20%. Οι πληγείσες περιοχές του νυχιού λιπαίνονται με το προϊόν καθημερινά. Χρησιμοποιείται για δύο εβδομάδες.

Αυτά τα κεφάλαια συνήθως δίνουν αποτελέσματα 7-10 ημέρες μετά την έναρξη του μαθήματος. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν, πρέπει να δοκιμάσετε άλλες συνταγές.

θεραπεία με βότανα

Τα βότανα είναι το ασφαλέστερο φυσικό συστατικό που βοηθά σε ορισμένες συνταγές να θεραπεύσει γρήγορα την ονυχομυκητίαση. Τις περισσότερες φορές, ένα χρυσό μουστάκι χρησιμοποιείται ως μια τέτοια φυσική θεραπεία. Είναι απαραίτητο να κόψετε περίπου 50 τμήματα του φυτού και να επιμείνετε 500 ml βότκας. Μια εβδομάδα αργότερα, η τελική έγχυση αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1: 3 και εφαρμόζεται καθημερινά στο άρρωστο νύχι 2-3 φορές την ημέρα μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως ο μύκητας.

Χρυσό μουστάκι για την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών

Τα κοινά άνθη πασχαλιάς είναι επίσης αντιμυκητιακά όταν προετοιμάζονται σωστά. Αρκεί να ρίξετε 10 γραμμάρια φρεσκοκομμένων λουλουδιών αυτού του φυτού με εκατό γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και να αφήσετε για δύο εβδομάδες - και το προϊόν είναι έτοιμο. Θα πρέπει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το προηγούμενο.

Μια ενδιαφέρουσα μέθοδος που χρησιμοποιείται όχι εξωτερικά, αλλά εσωτερικά. Για να προετοιμάσετε ένα τέτοιο φάρμακο, πρέπει να πάρετε δέκα γραμμάρια από τα ακόλουθα φυτά:

 • φύλλα βατόμουρου?
 • φλοιός βελανιδιάς?
 • πεδίο αλογοουρά?
 • λουλούδια καλέντουλας?
 • Λουίζα.

Ένα μείγμα από αυτά τα βότανα χύνεται με ένα ποτήρι βραστό νερό και βράζεται σε φωτιά για δεκαπέντε λεπτά. Το φάρμακο λαμβάνεται μια κουταλιά της σούπας 4 φορές την ημέρα.

Άλλες λαϊκές θεραπείες

Για θεραπεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίσσα σημύδας, η οποία είναι τώρα διαθέσιμη σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται ως εξής:

 1. Το βράδυ, τα πόδια αχνίζονται καλά και τρίβονται με σαπούνι πλυντηρίου για 15-20 λεπτά.
 2. Τα μαλακωμένα νύχια πρέπει να κόβονται κοντά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση των άρρωστων περιοχών που έχουν απολεπιστεί.
 3. Τα νύχια είναι παχιά επικαλυμμένα με πίσσα σημύδας, η οποία πρέπει να δράσει για μιάμιση έως δύο ώρες.
 4. Μετά από αυτό το διάστημα, τα πόδια μπορούν να σκουπιστούν από την πίσσα και να πλυθούν καλά, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα μέχρι να επουλωθούν τα νύχια.

Η Kombucha είναι αποτελεσματική κατά της ονυχομυκητίασης. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται για κομπρέσες: ένας σφιχτός επίδεσμος, μια γάζα ή ένα κομμάτι ύφασμα είναι εμποτισμένο με κομπούχα, το οποίο τοποθετείται σε ένα πονεμένο νύχι.

Για να παρασκευάσετε την Kombucha χρειάζεστε τρία λίτρα τσάι και ενάμισι ποτήρι ζάχαρη. Το τσάι πρέπει να χύνεται σε ένα βάζο των τριών λίτρων και να διατηρείται σε ζεστό μέρος για αρκετές ημέρες: κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα σχηματιστεί μια μεμβράνη στην επιφάνεια του υγρού, η οποία θα μοιάζει με συνηθισμένο καλούπι. Σε αυτό το σημείο, προστίθεται ζάχαρη στο βάζο, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης της kombucha. Συνήθως δεν χρειάζεται περισσότερο από ενάμιση μήνα για να ωριμάσει.

Kombucha για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Στη συνέχεια, ολόκληρο το πόδι τυλίγεται σε πολυαιθυλένιο: αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που στερεί από τον μύκητα την πρόσβαση στο οξυγόνο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία καταστροφής του παρασίτου. Ζεστές κάλτσες τραβιέται πάνω από το πολυαιθυλένιο και σε αυτή τη μορφή μπορείτε να πάτε για ύπνο και να αφαιρέσετε τη κομπρέσα το πρωί. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Εάν οι προηγούμενες μέθοδοι δεν είχαν αποτέλεσμα, μπορείτε να δοκιμάσετε αιθέρια έλαια. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φθηνά φάρμακα είναι σχεδόν ακριβή ανάλογα ακριβών αντιμυκητιασικών, επομένως, όσον αφορά τις ιδιότητες και την αποτελεσματικότητά τους, τα απαραίτητα φάρμακα είναι κοντά σε όλα τα αντιμυκητιακά φαρμακεία.

Το πλεονέκτημα των αιθέριων ελαίων είναι ότι λειτουργούν με πολύπλοκο τρόπο και έχουν αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, καθαριστική και αναπλαστική δράση, οπότε η ανάρρωση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Σε αντίθεση με πολλές αντιμυκητιακές κρέμες και τζελ, που καταστρέφουν εντελώς την πληγείσα πλάκα νυχιών, τα αιθέρια έλαια καθαρίζουν τις άρρωστες περιοχές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέτοια προϊόντα σε διάφορες μορφές, για την παρασκευή του προϊόντος χρησιμοποιείται ολόκληρο το δοχείο αιθέριου ελαίου:

 1. Ως κομπρέσα: το αιθέριο έλαιο πρέπει να θερμανθεί σε λουτρό νερού σε θερμοκρασία 30 βαθμών και στη συνέχεια προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας νερό για να αραιώσει το ιξώδες. Τα ταμπόν ή οι πετσέτες εμποτίζονται σε τέτοιο λάδι, τα οποία στερεώνονται στο άρρωστο νύχι για όχι περισσότερο από μία ώρα. Μετά την αφαίρεση της κομπρέσας, μπορείτε να δείτε ότι το προσβεβλημένο μέρος του νυχιού έχει ξεφλουδίσει, αλλά το κύριο καθαρισμένο μέρος παραμένει (αργότερα θα καλυφθεί με ένα νέο προστατευτικό στρώμα).
 2. Για μπάνια: τρία λίτρα ζεστό νερό ρίχνονται σε μια λεκάνη και προστίθενται δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο. Αρκεί να κρατήσετε τα πόδια σε μια λεκάνη για 20-30 λεπτά, μετά τα οποία πρέπει να σκουπιστούν στεγνά και να τυλιχτούν σε μια χοντρή πετσέτα για λίγο.
 3. Ως αλοιφή: Το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε ποσότητα σε προ-ατμισμένα άρρωστα νύχια. Στη συνέχεια, το λάδι δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε μια ποσότητα που απορροφάται πλήρως στην πλάκα του νυχιού (αυτό προσδιορίζεται εμπειρικά).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολύτως οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας:

 • λάδι δέντρου τσαγιού?
 • Υλάνγκ Υλάνγκ;
 • λάδι δεντρολίβανου?
 • λάδι γλυκάνισου?
 • Πικρό πορτοκαλί λάδι?
 • βασιλικό λάδι?
 • Περγαμόντο λάδι?
 • λάδι αθανάτων?
 • λάδι βέτιβερ και άλλα.

Η μόνη αντένδειξη σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι μια αλλεργία στα συστατικά ενός συγκεκριμένου τύπου λαδιού.

Τέτοιες συνταγές χρησιμοποιούνται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση.

Ο μύκητας είναι μια επικίνδυνη και κοινή ασθένεια που απαιτεί άμεση θεραπεία. Ελλείψει κατάλληλων μέτρων, μια τέτοια ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια μορφή, από την οποία μερικές φορές είναι απολύτως αδύνατο να απαλλαγούμε. Οι ειδικοί συστήνουν συχνά την εγκατάλειψη της χρήσης λαϊκών θεραπειών, αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται συνήθως με τη βοήθεια της παραδοσιακής ιατρικής, αλλά για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να επιλέξετε τη σωστή συνταγή που είναι κατάλληλη για εσάς.