Αιτίες και χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του μύκητα των νυχιών στα πόδια

Υπάρχει η άποψη ότι ο μύκητας των νυχιών στα πόδια είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα και δεν μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Αυτή η θέση είναι εξαιρετικά λανθασμένη, αφού οι τοξίνες που παράγονται από παθογόνους μύκητες εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν μέθη στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές συνέπειες. Επιπλέον, ένα άρρωστο άτομο είναι πηγή μόλυνσης και μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό άλλων.

μαύρο νύχι ως σύμπτωμα μύκητα

Λόγοι εμφάνισης

Η ονυχομυκητίαση - μια μυκητιασική λοίμωξη των πλακών των νυχιών στα πόδια ή τα χέρια - εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ακολουθούν ενεργό τρόπο ζωής: επισκέψεις σε πισίνες, γυμναστήρια, σπα, διακοπές σε παραθαλάσσια θέρετρα.

Τα σπόρια του μύκητα, που μπαίνουν στο δέρμα και τα νύχια ενός ατόμου με ισχυρή ανοσία, βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα. Η μετάβασή τους στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή μπορεί να συμβεί υπό την επίδραση τέτοιων παραγόντων:

 • Εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού λόγω ιογενών ασθενειών,
 • Σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός και άλλες ενδοκρινικές παθήσεις,
 • στρεσογόνες καταστάσεις, υπερβολικός νευρικός και συναισθηματικός ενθουσιασμός,
 • κιρσοί των κάτω άκρων που διαταράσσουν την κανονική κυκλοφορία του αίματος,
 • μώλωπες, εκδορές, σκισίματα και άλλους τραυματισμούς των ποδιών και των νυχιών,
 • μακρά παραμονή σε κλειστά παπούτσια, που οδηγεί σε αυξημένη εφίδρωση,
 • φαγούρα στα πόδια με μύκητες νυχιών
 • φορώντας συνθετικά καλσόν ή κάλτσες,
 • μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία,
 • Μη τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα με χρόνιες παθήσεις των εσωτερικών οργάνων - νεφρά, ήπαρ, χοληφόρους πόρους, καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά, ορμονικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τύποι ονυχομυκητίασης

Υπάρχουν περισσότεροι από 500 καιροσκοπικοί μύκητες που μπορούν να παρασιτίσουν το ανθρώπινο δέρμα και τα νύχια.

Οι πιο συχνές αιτίες ονυχομυκητίασης είναι:

 1. δερματόφυτα. Αυτά περιλαμβάνουν μύκητες όπως το Trichophyton, το Microsporum και το Epidermophyton. Η ασθένεια ξεκινά από τις πλάκες των νυχιών και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εξαπλώνεται σε ολόκληρο το πόδι.
 2. μαγιά candida. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση εμφανίζεται σε μέρη με υψηλή υγρασία - σάουνες, λουτρά ή πισίνες.
 3. Η μούχλα, το κύριο σημάδι της ήττας είναι μια αλλαγή στο χρώμα των νυχιών - από βρώμικο πράσινο σε καφέ και μαύρο.

Οι μύκητες επιτίθενται πρώτα στη μικρογραφία και μετά στους υπόλοιπους, τουλάχιστον στο μικρό δάχτυλο. Όλοι οι τύποι ονυχομυκητίασης συνοδεύονται από έντονο κνησμό στην μεσοδακτυλική ζώνη, κάψιμο και δυσάρεστη οσμή σήψης που προκαλείται από τη διάσπαση των αποβλήτων των μυκήτων.

έντονη οσμή ποδιών με μύκητες νυχιών

στάδια της νόσου

Οποιοσδήποτε τύπος μύκητα απαιτεί θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Πριν κλείσετε ένα ραντεβού, ο γιατρός πρέπει να καταλάβει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ασθένεια και να καθορίσει τον βαθμό βλάβης στην πλάκα των νυχιών.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα, διακρίνονται τα ακόλουθα στάδια ονυχομυκητίασης:

 1. Νορμοτροφικό - το αρχικό στάδιο της νόσου, κατά το οποίο τα νύχια αλλάζουν σταδιακά χρώμα, εμφανίζονται κηλίδες και ρίγες πάνω τους. Η πλάκα νυχιών συνεχίζει να διατηρεί το κανονικό της σχήμα, πάχος και υγιή λάμψη.
 2. Κιτρίνισμα του νυχιού με μύκητα
 3. υπερτροφικός. Το νύχι πυκνώνει, γίνεται θαμπό και εύθραυστο και θρυμματίζεται στις άκρες. Ο ασθενής έχει πόνο όταν περπατά με στενά παπούτσια.
 4. ατροφικός. Σε πλήρη συμφωνία με το όνομα της σκηνής, το νύχι καταστρέφεται γρήγορα, λυγίζει και διαχωρίζεται από το κρεβάτι του νυχιού. Η πλάκα γίνεται πολύ λεπτή και κάτω από αυτήν εμφανίζονται καφέ κηλίδες - εστίες εισβολής του παθογόνου. Στο τέλος, το νύχι σκίζεται εντελώς.

Όσο πιο προχωρημένη είναι η ασθένεια, τόσο περισσότερο και πιο δύσκολο είναι να απαλλαγούμε από αυτήν. Εάν στο αρχικό νορμοτροφικό στάδιο είναι δυνατή η θεραπεία της ονυχομυκητίασης με τη βοήθεια της παραδοσιακής ιατρικής, τότε στα τελικά στάδια είναι συχνά απαραίτητο να καταφύγουμε ακόμη και στην αφαίρεση των προσβεβλημένων νυχιών με χειρουργικές μεθόδους.

συμπτώματα

Για να ξεκινήσει η θεραπεία έγκαιρα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς εκδηλώνεται η ονυχομυκητίαση των νυχιών σε κάθε στάδιο.

μύκητας των νυχιών των ποδιών

Στο αρχικό στάδιο, τα κύρια σημάδια του μύκητα των νυχιών είναι το κοκκίνισμα του δέρματος στην μεσοδακτυλική ζώνη, που συνοδεύεται από ελαφρύ ξεφλούδισμα και φαγούρα. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα μιας μυκητιασικής λοίμωξης αναπτύσσονται με την ακόλουθη σειρά:

 • η πτυχή των νυχιών κοκκινίζει, πρήζεται και πονάει,
 • το νύχι αρχίζει να γίνεται από βρώμικο κίτρινο σε μαύρο, ανάλογα με τον τύπο του παθογόνου,
 • Στην επιφάνεια της πλάκας εμφανίζονται κηλίδες, αυλακώσεις, εξογκώματα και ραβδώσεις,
 • το νύχι πυκνώνει και ξεφλουδίζει,
 • μια λευκή μάζα συσσωρεύεται στον υπογλώσσιο χώρο, η οποία αναδύει μια δυσάρεστη οσμή,
 • η κερατινοποιημένη πλάκα νυχιών αρχίζει να θρυμματίζεται στις άκρες,
 • το νύχι ξεκολλάει εντελώς από το κρεβάτι και σπρώχνεται.
Φωτογραφία από μύκητες νυχιών

Τα πόδια που επηρεάζονται από μύκητες των νυχιών μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά άβολα στους άλλους, επομένως ο ασθενής αναγκάζεται να τα κρύψει, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο τη ζεστή εποχή. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ονυχομυκητίαση προκαλεί επιπλοκές.

Τι είναι μια επικίνδυνη ασθένεια

Η απροθυμία πολλών ασθενών να πάνε στο γιατρό στο αρχικό στάδιο ή να μην αναγνωρίσουν τα πρώτα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης οδηγεί στη μετάβασή της σε χρόνια μορφή, η οποία μπορεί να αρρωστήσει δια βίου. Ταυτόχρονα, με φυσιολογική ανοσία, ο μύκητας «παγώνει» σε ένα ορισμένο επίπεδο και οποιοσδήποτε από τους παραπάνω προκλητικούς παράγοντες μπορεί να επαναφέρει τη νόσο στην ενεργό φάση.

Οι ακόλουθες κατηγορίες εμπίπτουν στην ομάδα κινδύνου για επιπλοκές από μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών:

 • παιδιά κάτω των 12 ετών,
 • έγκυος,
 • γυναίκες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας,
 • ανθρώπους της παλαιότερης γενιάς.
συμπτώματα μύκητα των νυχιών

Στο πλαίσιο της μείωσης της άμυνας του σώματος σε αυτούς τους ανθρώπους, η ασθένεια θα περάσει γρήγορα, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ανοσίας και σε τέτοιες πιθανές συνέπειες:

 • αλλεργικές αντιδράσεις στο βρογχικό άσθμα,
 • επιδείνωση της πορείας των χρόνιων ασθενειών των εσωτερικών οργάνων,
 • δηλητηρίαση του σώματος λόγω της διείσδυσης τοξινών στο αίμα,
 • δυσβακτηρίωση,
 • η εμφάνιση νέων εστιών φλεγμονής στο δέρμα,
 • Διαταραχές του νευρικού συστήματος, ψυχικά προβλήματα.

Δεδομένου ότι ο μύκητας των νυχιών υποδηλώνει μολυσματικές ασθένειες, όχι μόνο ο ίδιος ο πάσχων, αλλά και όλη η προσωπική του περιουσία είναι μια συνεχής πηγή μόλυνσης για τους άλλους. Εάν ανιχνευθεί ονυχομυκητίαση σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε υπάρχει κίνδυνος το αγέννητο παιδί να γεννηθεί με προδιάθεση για αλλεργίες.

διάγνωση

Οι μυκητιασικές παθήσεις του δέρματος και των νυχιών αντιμετωπίζονται από δερματολόγους ή μυκητολόγους. Για συνεννόηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική ή το δερματοφλεβιδολογικό φαρμακείο, όπου θα παραλάβουν αυτοί οι ειδικοί.

Μετά την ανάκριση του ασθενούς, ο γιατρός μπορεί να πάρει μια ιδέα για την εμφάνιση και την πορεία της νόσου. Τα ακόλουθα μέτρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια ακριβή διάγνωση και να συνταγογραφήσετε την πιο αποτελεσματική θεραπεία:

 • οπτική εξέταση των προσβεβλημένων νυχιών με λυχνία Wood UV,
 • αφαίρεση κομματιών δέρματος και νυχιών για εξέταση,
 • γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Το βιοϋλικό που λαμβάνεται με απόξεση αποστέλλεται στο εργαστήριο, όπου εξετάζεται σε μικροσκόπιο, το οποίο καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό της μυκητιακής φύσης της νόσου.

Ξύσιμο νυχιών για διάγνωση μύκητα

Για να αποσαφηνιστεί ο τύπος και το στέλεχος των παθογόνων μικροοργανισμών, οι καλλιέργειες μυκήτων τοποθετούνται σε θρεπτικό μέσο και δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Μετά από 10-14 ημέρες, με βάση τον τύπο και το σχήμα των αποικιών, είναι δυνατό όχι μόνο να εντοπιστεί το παθογόνο, αλλά και να προσδιοριστεί η αντίδρασή του στα πιο κοινά φάρμακα.

Η πιο γρήγορη και ακριβής μέθοδος είναι η PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης). Το βιοϋλικό υποβάλλεται σε επεξεργασία από ειδικά ένζυμα που καθιστούν δυνατή τη μελέτη του μύκητα σε επίπεδο DNA. Ως αποτέλεσμα, προσδιορίζεται ο τύπος του παθογόνου και δίνεται η ακριβής περιγραφή του.

Με βάση τις παραπάνω διαδικασίες, ο ασθενής λαμβάνει μια τελική διάγνωση και αναπτύσσεται ένα βέλτιστο σχήμα για να απαλλαγεί από τον μύκητα το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση μύκητα των νυχιών

θεραπευτική αγωγή

Οι δερματολόγοι υπόσχονται θετική πρόγνωση για την ονυχομυκητίαση μόνο εάν ο ασθενής ακολουθεί αυστηρά όλες τις συνταγές και τις συστάσεις τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιείται σύνθετη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση εξωτερικών αλοιφών, κρεμών και βερνικιών, από του στόματος αντιμυκητιασικών φαρμάκων και εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.

Τα κερατολυτικά χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν και να αφαιρέσουν την προσβεβλημένη πλάκα νυχιών. Μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από τις εκδηλώσεις μυκητιασικής λοίμωξης με τη βοήθεια ειδικών βερνικιών.

Σε περιπτώσεις όπου ο μύκητας στα νύχια έχει περάσει σε προχωρημένο στάδιο ή υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς μόλυνσης, η οποία μπορεί να προκληθεί από παθογόνα βακτήρια που έχουν διεισδύσει στις πληγείσες περιοχές, συνταγογραφούνται αντιμυκητιακά αντιβιοτικά από το στόμα.

Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς θεραπευτές στο σπίτι. Οι πιο αποτελεσματικές, σύμφωνα με τους ασθενείς, είναι οι ακόλουθες διαδικασίες:

 • λουτρά με μαγειρική σόδα ή αφεψήματα φαρμακευτικών βοτάνων,
 • λοσιόν μηλίτη μήλου,
 • κομπρέσες με βάμμα φελαντίνης,
 • Αλοιφές με βάση την πρόπολη και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.

Για την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, πριν από τη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων, τα νύχια μπορούν να αντιμετωπιστούν με αιθέρια έλαια κανέλας, γαρύφαλλου, έλατου, ρίγανης ή λεμονιού.

Πολλά δερματολογικά κέντρα προσφέρουν την αφαίρεση του μύκητα των νυχιών με ακτίνα λέιζερ. Αυτή η διαδικασία, η οποία σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα και ανώδυνα την πληγείσα πλάκα νυχιών, πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία.

Θεραπεία με λέιζερ για μύκητες των νυχιών

Πώς μπορείτε να πάρετε ένα μανιτάρι

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μεταδοτική μυκητίαση που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της οικιακής επαφής.

Τις περισσότερες φορές συμβαίνει ως εξής:

 • περπάτημα ξυπόλητος σε δημόσιους χώρους με υψηλή υγρασία - σάουνες, σπα, γυμναστήρια, πισίνες, στην παραλία,
 • όταν δοκιμάζετε ή φοράτε παπούτσια ή κάλτσες κάποιου άλλου,
 • μέσα από σεντόνια, πετσέτες, πετσέτες, βούρτσες και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Όταν επισκέπτεστε ένα σαλόνι μανικιούρ, είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την απολύμανση των εργαλείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση από μύκητα οφείλεται σε αδίστακτους υπαλλήλους των ινστιτούτων αισθητικής.

Το πεντικιούρ ως μέσο μόλυνσης από μύκητες των νυχιών

πρόληψη

Για να αποτρέψετε τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων που προκαλούν ασθένειες, ακόμα κι αν πέσουν στα νύχια ή το δέρμα σας, πρέπει να φροντίσετε την υγεία σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

 1. Άρνηση κακών συνηθειών.
 2. Κρατιέμαι σε καλή κατάσταση.
 3. Περάστε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
 4. Εξισορροπήστε τη διατροφή συμπεριλαμβάνοντας τροφές με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
 5. Προσοχή στην προσωπική υγιεινή.
 6. Θεραπεύστε έγκαιρα όλες τις χρόνιες ασθένειες.
 7. Φοράτε ποιοτικά παπούτσια και κάλτσες που δεν περιορίζουν ή επιπλέουν τα πόδια σας.
 8. Τα παπούτσια που φοριούνται στην πισίνα, στο γυμναστήριο ή στην παραλία πρέπει να αντιμετωπίζονται τακτικά με απολυμαντικά.

Έχοντας παρατηρήσει ακατανόητες αλλαγές στο δέρμα ή τα νύχια, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο για να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό και να απαλλαγείτε από τον μύκητα το συντομότερο δυνατό.