Προσδιορίζουμε τον μύκητα των νυχιών στα χέρια και τα πόδια σύμφωνα με τα κύρια χαρακτηριστικά

Ο μύκητας των νυχιών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όπου είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπευτεί, να μην συγχέεται με τίποτα. Αλλά αν γνωρίζετε τα πρώιμα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών, δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να καταπολεμάτε τη μόλυνση και η απώλεια νυχιών μπορεί να αποφευχθεί καλά. Αλλά σε διαφορετικές περιπτώσεις ο μύκητας φαίνεται διαφορετικός, οπότε πρώτα πρέπει να κατανοήσετε λίγο τη φύση και την πορεία της νόσου.

Κνησμός με μύκητες νυχιών

Γενικά σημάδια της νόσου

Ανεξάρτητα από τον τύπο του μύκητα, την ποικιλία, την πορεία της νόσου και ακόμη και το στάδιο, αυτά τα συμπτώματα παραμένουν αμετάβλητα και σίγουρα υποδηλώνουν αναπτυσσόμενη ή ήδη συνεχιζόμενη ονυχομυκητίαση.

 • Μια αλλαγή στο χρώμα της πλάκας των νυχιών είναι ένα βασικό σημάδι ότι η ασθένεια αρχίζει να αναπτύσσεται. Οι αποχρώσεις μπορεί να κυμαίνονται από λευκές έως μαύρες, αλλά το πιο κοινό χρώμα ενός μυκητιακού νυχιού είναι το καστανοκίτρινο.
 • Μια δυσάρεστη οσμή συνοδεύει πάντα την ονυχομυκητίαση, αν και στα αρχικά στάδια μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αισθητή. Είναι αλήθεια ότι δύσκολα θα μυρίσετε τα πόδια σας και ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, μια συγκεκριμένη μυρωδιά θα γίνει αισθητή.
 • Η δημιουργία στρώσεων, το θρυμματισμό και το ξεφλούδισμα της πλάκας των νυχιών δεν ξεκινά αμέσως, αλλά είναι αυτά τα σημάδια του μύκητα των νυχιών που κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να κρούν τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν αυτά τα συμπτώματα είναι μέτρια και εντοπισμένα, υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να αποκαταστήσετε το νύχι σε μια υγιή εμφάνιση.
 • Οι οδυνηρές αισθήσεις σπάνια εμφανίζονται στο αρχικό και αναπτυξιακό στάδιο, αλλά καθώς η νόσος εξελίσσεται, η ενόχληση και ο πόνος δεν μπορούν να αποφευχθούν: σε κάθε περίπτωση, εμφανίζονται είτε λόγω παραμόρφωσης, είτε λόγω κατεστραμμένης πλάκας νυχιών, είτε λόγω έναρξης φλεγμονής με πύον.
 • Το κάψιμο και ο κνησμός του δέρματος δεν είναι επίσης αμελητέα. Επιπλέον, στο αρχικό στάδιο αυτά τα συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της νόσου, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις περνά από το δέρμα στις πλευρικές ή οπίσθιες ραβδώσεις ή τα πετσάκια στην πλάκα του νυχιού.

Παρεμπιπτόντως

Η ονυχομυκητίαση είναι πολύ πιο συχνή στα νύχια των ποδιών, ενώ ο μύκητας εμφανίζεται στα χέρια πολύ λιγότερο συχνά, πιο συχνά μετά από επαφή με τα προσβεβλημένα νύχια των ποδιών.

κίτρινα νύχια με μύκητες

Συμπτώματα του ποδιού του αθλητή

Φαίνεται ότι γνωρίζετε ήδη πώς να αναγνωρίζετε τον μύκητα των νυχιών, αλλά αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετά γενικές, ενώ βοηθούν στην ακριβή διάγνωση της ονυχομυκητίασης. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη μυκήτων που μπορούν να το προκαλέσουν, και περίπου 10 η πορεία της νόσου. Είναι καλύτερα να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι να περιμένετε σε κάθε ένα από τα πιθανά σενάρια.

Πάνω από το 90% όλων των λοιμώξεων με ονυχομυκητίαση στα πόδια οφείλονται σε δερματομύκητες, λίγο λιγότερο από 10% σε μύκητες που μοιάζουν με ζυμομύκητες και μόνο ένα μικρό ποσοστό σε μούχλα.

Διαφορετικοί τύποι μύκητα των νυχιών προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

 • Με έναν νορμοτροφικό μύκητα, η ίδια η πλάκα των νυχιών δεν παραμορφώνεται και η πιο αξιοσημείωτη εκδήλωση της νόσου είναι μια αλλαγή στο χρώμα της πλάκας σε κιτρινωπό-καφέ στα πλάγια. Ταυτόχρονα, το πάχος του δεν αλλάζει, δεν θρυμματίζεται και η φυσική λάμψη δεν εξαφανίζεται. Εάν δεν ασχοληθείτε με τη θεραπεία των νορμοτροφικών μυκήτων, τότε θα επηρεάσει μια αυξανόμενη περιοχή, η πλάκα θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και μπορεί να αποκολληθεί εντελώς.
 • Ο υπερτροφικός μύκητας προκαλεί πάχυνση της πλάκας των νυχιών, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό αναπτύξεων που μοιάζουν με νύχια. Σε προχωρημένο στάδιο, ένας τέτοιος μύκητας προκαλεί ενόχληση και συχνά πόνο στο περπάτημα και φυσικά η βλάβη των νυχιών συνοδεύεται από αλλαγή χρώματος σε γκρι ή κίτρινο. Τέτοια νύχια χάνουν τη φυσική τους λάμψη και αρχίζουν να θρυμματίζονται και να ξεφλουδίζουν.
 • Όταν αντιμετωπίζετε έναν ατροφικό μύκητα, ο κίνδυνος απώλειας της πλάκας χωρίς κατάλληλη θεραπεία είναι εξαιρετικά υψηλός. Ένας τέτοιος μύκητας καταστρέφει σταδιακά την πλάκα του νυχιού, κάνοντάς την χαλαρή και απολεπιστική, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ατροφία του. Στο αρχικό στάδιο, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μια ατροφική πορεία, καθώς συνοδεύεται μόνο από απώλεια γυαλάδας και αλλαγή στο χρώμα της πλάκας σε κίτρινο, καφέ ή γκρι.

Λιγότερο χαρακτηριστικές είναι η πλάγια-άπω μούχλα με μαύρισμα της πλάκας του νυχιού, πόνος, εξόγκωση και ατροφία της πλάκας του νυχιού σε προχωρημένα στάδια. ένας κοντινός μύκητας με λευκές κηλίδες στην περιοχή της ζώνης ανάπτυξης και βλάβη στην πλάκα των νυχιών από την πλευρά της επιδερμίδας, καθώς και ένας λευκός επιφανειακός μύκητας, ο οποίος εκδηλώνεται με τη μορφή μικρών λευκών κηλίδων στο το νύχι, σταδιακά μεγαλώνει και καταλαμβάνει μια αυξανόμενη περιοχή.

Παρεμπιπτόντως

Όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο, τόσο πιο επιρρεπές είναι στον μύκητα των νυχιών. Η εμφάνιση του μύκητα μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το κλίμα, την υγιεινή και το φύλο.

Μυκητιασική λοίμωξη της πλάκας των νυχιών

Συμπτώματα μύκητα στα χέρια

Στα χέρια, οι 3 κύριες παραλλαγές της πορείας της νόσου δεν διαφέρουν από αυτές στα πόδια, μόνο η κατανομή των αιτιών προέλευσης είναι ελαφρώς διαφορετική: περίπου το 30% και το 45% οφείλονται σε δερματομύκητες και σε μορφή ζύμης μύκητες, λίγο λιγότερο από το 15% είναι μύκητες μούχλας, και επίσης ένας μικρός αριθμός λοιμώξεων προκαλείται από άλλους μυκητιακούς οργανισμούς.

Ακόμη και με τις πλάκες στα χέρια και τα πόδια, τα κύρια συμπτώματα είναι τα ίδια και οι πληγείσες περιοχές μοιάζουν. Το μόνο δύσκολο σημείο μπορεί να είναι ο τρόπος αναγνώρισης του μύκητα των νυχιών σε λιγότερο κοινές περιπτώσεις, όπως η ρουβρομυκητίαση ή η λοίμωξη από τριχόφυτον, αλλά αυτό είναι περισσότερο έργο για ειδικευμένους γιατρούς.

Μύκητας στα νύχια των χεριών και των ποδιών

εξέλιξη του μύκητα

Εάν στο αρχικό στάδιο η ασθένεια δεν φαίνεται τρομακτική και οι σκέψεις σοβαρής θεραπείας σπάνια επισκέπτονται και αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από λαϊκές μεθόδους, τότε στο προχωρημένο στάδιο δεν θα είναι δυνατό να γίνει χωρίς μακροχρόνια ιατρική θεραπεία. Και ακόμη και αυτό δεν εγγυάται ότι το καρφί θα μείνει μαζί σας.

 • Το ιδανικό θα ήταν να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια, αλλά εκτός εργαστηρίου ο προσδιορισμός της είναι σχεδόν αδύνατο: όλα τα συμπτώματα έχουν μια ελάχιστα αισθητή εκδήλωση. Αν και μερικά σημάδια εξακολουθούν να είναι ορατά. Αν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το δέρμα, π. χ. Β. μπορεί να εμφανιστεί σκάσιμο, φουσκάλες ή κάψιμο, αυτό είναι σαφής προάγγελος ονυχομυκητίασης στα νύχια. Αν δείτε ότι το χρώμα της πλάκας των νυχιών έχει αρχίσει να αλλάζει κατά μήκος των άκρων ή από τη μία άκρη, αυτό είναι επίσης ένας λόγος ανησυχίας.
 • Συνήθως, ο μύκητας γίνεται αισθητός στο στάδιο της ανάπτυξης και για να το παρατηρήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, πρέπει να κάνετε τακτικά τουλάχιστον ένα απλό πεντικιούρ και να παρακολουθείτε την κατάσταση των νυχιών και του δέρματος των ποδιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πλάκα του νυχιού φαίνεται ανθυγιεινή, χάνει τη λάμψη της, αρχίζει μια αισθητή αλλαγή στο χρώμα και πιο κοντά στην έναρξη του προχωρημένου σταδίου, το νύχι αρχίζει να παραμορφώνεται, να ξεφλουδίζει και να θρυμματίζεται.
 • Στο προχωρημένο στάδιο, το νύχι σίγουρα καταρρέει ενεργά: ξεφλουδίζει, σπάει, χαλαρώνει μέχρι την ολική καταστροφή της πλάκας του νυχιού και ακόμη και τη ζημιά στο κρεβάτι του νυχιού. Για να φτάσει η ασθένεια στην προχωρημένη της μορφή, είναι απαραίτητο να την αγνοήσετε για αρκετό καιρό και να υπομείνετε κνησμό, δυσφορία, μια αποκρουστική εμφάνιση και μια δυσάρεστη οσμή, κάτι που οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην κάνουν συχνά. Επομένως, αυτό το στάδιο είναι χαρακτηριστικό για την ταχεία ανάπτυξη του μύκητα σε μεγάλη ηλικία ή παρουσία ορισμένων ασθενειών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο μη θεραπευμένος μύκητας των νυχιών μπορεί να μετατραπεί σε πόδι του αθλητή και αυτή η ασθένεια είναι ακόμη πιο άβολη και δύσκολη στη θεραπεία.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί η παρουσία ενός μύκητα στα νύχια, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάπτυξης, αλλά είναι καλύτερο να αναθέσετε σε ειδικευμένους επαγγελματίες να προσδιορίσουν την αιτία και τη φύση της πορείας. Μην αμελείτε τη βοήθεια των γιατρών και επικοινωνήστε μαζί τους με την πρώτη υποψία ασθένειας.