Αντιμετωπίστε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά

Χαμομήλι για μύκητες νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι η πιο συχνή και ενοχλητική ασθένεια. Η μυκητιασική μόλυνση των ποδιών και των νυχιών δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην υγεία, αλλά προκαλεί εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και δυσάρεστες αισθήσεις πόνου.

Ο μύκητας των νυχιών είναι σε θέση να συγκεντρώνει τοξικές τοξίνες στο σώμα, οι οποίες πολλαπλασιάζονται κατά την ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων, γεγονός που οδηγεί σε αργή δηλητηρίαση του σώματος, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή να επιδεινώσει χρόνιες ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, οι μεταβολικές διεργασίες στο σώμα διαταράσσονται, η ανοσία μειώνεται, η γενική φυσική κατάσταση επιδεινώνεται και η ευαισθησία σε διάφορες αρνητικές περιβαλλοντικές επιρροές αυξάνεται.

Από αυτό το άρθρο θα μάθετε ποια είναι τα σπόρια των μυκήτων, τα αίτια αυτής της δυσάρεστης ασθένειας, τα συμπτώματα και τα σημάδια βλάβης, πώς να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Γιατί εμφανίζεται μυκητίαση στα νύχια των ποδιών;

Η εμφάνιση μυκητιασικής λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει:

 • Πληγές στα πόδια με τη μορφή ρωγμών και εκδορών, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα πεντικιούρ ή φορώντας στενά άβολα παπούτσια.
 • καλαμπόκι και κάλοι στα πόδια?
 • κακή ακανόνιστη φροντίδα ποδιών.
 • μειωμένη ανοσία?
 • Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων με παρόμοια επίδραση στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • υπερβολική εφίδρωση του ποδιού?

Η μειωμένη ανοσία και οι προστατευτικές λειτουργίες του σώματος μπορεί να προκαλέσουν μυκητιασική νόσο, αλλά δεν είναι ο κύριος παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου.

Πρώτον, εμφανίζεται μια μόλυνση:

 • οικιακό τρόπο από την επαφή με ένα άρρωστο άτομο, πιο συχνά έναν στενό συγγενή, μέσω κοινών παντόφλες ή παπούτσια, μέσω ειδών οικιακής χρήσης - πετσέτες, σφουγγάρια, χαλιά.
 • σε σάουνα, μπάνιο, πισίνα και στην παραλία. Ένα μεγάλο πλήθος και ένα υγρό περιβάλλον συμβάλλουν στην εξάπλωση μυκητιασικών ασθενειών.
 • όπου κι αν περπατούν οι άνθρωποι χωρίς παπούτσια. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να αντέξουν τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας από χαμηλή σε πολύ υψηλή και να παραμείνουν στην άμμο, στις επιφάνειες των πεζοδρομίων, στις επάνω επιφάνειες της πισίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • όταν φοράτε παπούτσια κάποιου άλλου, στα οποία η παθογόνος ιογενής μικροχλωρίδα μπορεί να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί.
 • φορώντας κάλτσες ή κάλτσες από συνθετικά υλικά που δεν αφήνουν τον αέρα να περάσει δημιουργεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για μόλυνση από μύκητα.
 • Η συνεχής χρήση ψευδών νυχιών καθιστά αδύνατη την αναπνοή της πλάκας των νυχιών, γεγονός που συμβάλλει επίσης στη μόλυνση με μυκητίαση.

Συμπτώματα μυκητιασικής μόλυνσης των νυχιών και των ποδιών

 • ξηρότητα, κνησμός, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα των ποδιών.
 • η εμφάνιση μικρών κνησμωδών κυψελών στο πέλμα και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, είναι δυνατός ο σχηματισμός καλαμποκιού.
 • η εμφάνιση εξανθήματος από την πάνα στα πόδια λόγω αυξημένης εφίδρωσης.
 • Αλλαγή του σχήματος και του χρώματος του νυχιού. Τα σπόρια του μύκητα διεισδύουν στην πλάκα των νυχιών και σταδιακά ριζώνουν σε αυτήν. Η δομή του νυχιού γίνεται ετερογενής, εύθραυστη, με ανώμαλη επιφάνεια. Σε σημεία ήττας εμφανίζονται ελαφριές ή κίτρινες κηλίδες και κενά κάτω από αυτά.
 • υπό την επίδραση τοξικών τοξινών που παράγονται από σπόρια μυκήτων, τα πόδια ιδρώνουν πολύ, εμφανίζεται μια έντονη δυσάρεστη οσμή.
 • Πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Εάν υπάρχουν ρωγμές, κνησμός, εξάνθημα από την πάνα, δυσάρεστη οσμή στα πόδια, αλλαγή στο σχήμα του νυχιού και εμφάνιση λευκών ή κίτρινων κηλίδων στην επιφάνειά του και κοιλότητες κάτω από αυτό, υπάρχει άμεσος λόγος να επικοινωνήσετε με έναν δερματολόγο για μια λεπτομερή διαβούλευση και ένα θεραπευτικό σχήμα. Ο δερματολόγος θα σας πει τα πάντα για τον τρόπο αντιμετώπισης του μύκητα των νυχιών στο σπίτι και θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για κάθε περίπτωση, καθώς και θα σας δώσει συμβουλές για τη χρήση της παραδοσιακής ιατρικής.

Υγιή νύχια ποδιών μετά από μυκητιασική θεραπεία

Τα συμπτώματα της νόσου και η φύση της βλάβης εξαρτώνται από τον τύπο του μυκητιακού μύκητα:

 • Τύπος μυκητίασης - φυσαλιδώδους, αρχίζει να επηρεάζει το κάτω μέρος του ποδιού, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών κυστιδίων και φυσαλίδων γεμάτων με υγρό και πρόσθετη προσκόλληση βακτηρίων - παθογόνων.
 • Τύπος μυκητίασης - δερματική, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών εξανθημάτων ενός κόκκινου εξανθήματος στο δέρμα μεταξύ των δακτύλων των ποδιών και την εμφάνιση επώδυνων ρωγμών.
 • Τύπος μυκητίασης - που μοιάζει με μοκασίνη, στην οποία η μυκητίαση επηρεάζει το δέρμα του ποδιού, ξεκινώντας από τη φτέρνα και τελειώνοντας με τα δάχτυλα των ποδιών. Η βλάβη συνοδεύεται από οδυνηρές αισθήσεις, το δέρμα του ποδιού πυκνώνει, εμφανίζονται ρωγμές και κνησμός.

Τις περισσότερες φορές, τα σπόρια μυκήτων φτάνουν από το πέλμα του ποδιού στις πλάκες των νυχιών, τις ρίζες του μύκητα και αναπτύσσονται στο νύχι, επηρεάζοντας το. Μια μυκητιασική λοίμωξη έχει αρνητική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα, αναστέλλοντας τις λειτουργίες του και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών στο σπίτι: αντιμυκητιακά σκευάσματα

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός ειδικών αντιμυκητιασικών φαρμάκων και λαϊκών θεραπειών. Πρώτα θα μιλήσουμε για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του μύκητα των νυχιών των ποδιών, αργότερα για τις λαϊκές μεθόδους.

Τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες και να χορηγούνται συνεχώς και με ακρίβεια. Για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων υπάρχουν ειδικά αντιμυκητιασικά στην απαιτούμενη δοσολογία. Σε προχωρημένες περιπτώσεις και εκτεταμένες βλάβες, ο μύκητας μπορεί να εξαλειφθεί σε διάφορα στάδια, με κάποια προσωρινή παύση μεταξύ των κύκλων θεραπείας.

Είναι δυνατό να θεραπεύσετε έναν μύκητα με μια φαρμακευτική μέθοδο με τη βοήθεια φθηνών και πολύ αποτελεσματικών φαρμάκων. Διατίθενται αντιμυκητιασικοί παράγοντες με τη μορφή αλοιφής, τζελ και βερνικιού, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται στην επιφάνεια του νυχιού πολλές φορές την ημέρα. Τα σπόρια του μύκητα είναι πολύ ανθεκτικά σε διάφορες επιρροές. Για να τον ξεφορτωθείτε εντελώς, πρέπει να αλλάζετε περιοδικά το θεραπευτικό σχήμα, εναλλάσσοντας φάρμακα και παραδοσιακή ιατρική.

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών με λαϊκές θεραπείες στο σπίτι

Η αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών των ποδιών με λαϊκές θεραπείες στο σπίτι είναι η τακτική θεραπεία των μυκητιακών περιοχών με ειδικές φυσικές θεραπείες. Είναι γνωστό ότι οι μυκητιάσεις φοβούνται το οξύ και η θεραπεία του μύκητα με τη βοήθεια της φύσης βασίζεται σε αυτό το γεγονός. Οι πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες είναι το ξύδι, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η πρόπολη, η μαγειρική σόδα, το ιώδιο, το σκόρδο, η κομπούχα. Αυτά είναι μόνο τα μέσα που επηρεάζουν αρνητικά την παθογόνο χλωρίδα του μύκητα και μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Αντιμετώπιση μύκητα των νυχιών των ποδιών με ξύδι

Η θεραπεία με ξύδι πραγματοποιείται με τη χρήση λοσιόν με ειδικά παρασκευασμένη σύνθεση από ξύδι, αλκοόλ και γλυκερίνη. Οι αναλογίες της αναλογίας των συστατικών λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες -2/2/1. Ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε διάλυμα εφαρμόζεται στην πλάκα των νυχιών που έχει προσβληθεί από τον μύκητα και κρατιέται για ορισμένο χρόνο, στη συνέχεια τα πόδια πρέπει να στεγνώσουν με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα και μόνο μετά από λίγο τα πόδια ξεπλένονται με χλιαρό νερό. Οι λοσιόν πρέπει να εφαρμόζονται από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ανάλογα με την πολυπλοκότητα της βλάβης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας θεραπείας, το μολυσμένο νύχι αρχίζει να ξεφλουδίζει και σταδιακά εξαφανίζεται και στη θέση του αναπτύσσεται ένα νέο υγιές νύχι.

Σπουδαίος! Προκειμένου να αποφευχθεί το κάψιμο του δέρματος γύρω από το άρρωστο νύχι, συνιστάται η λίπανση του δέρματος με φυτικό λάδι πριν την εφαρμογή της λοσιόν.

Αντιμετώπιση μύκητα νυχιών με μαγειρική σόδα

Η θεραπεία με μαγειρική σόδα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και με το ξύδι. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να προετοιμάσετε ένα δροσερό διάλυμα μαγειρικής σόδας, να μουσκέψετε ένα βαμβάκι σε αυτό και να το βάλετε στο προσβεβλημένο νύχι για λίγο, στη συνέχεια αφαιρέστε τη φέτα και σκουπίστε καλά το νύχι με μια στεγνή πετσέτα.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου κατά του μύκητα των νυχιών

Η θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου πραγματοποιείται ως εξής: το υπεροξείδιο πρέπει να χυθεί στα κενά κάτω από την πλατίνα των νυχιών, όπου ο μύκητας έχει ριζώσει. Το επιθετικό και απολυμαντικό περιβάλλον του υπεροξειδίου καταστρέφει τέλεια τα σπόρια των μυκήτων και βοηθά στη γρήγορη απαλλαγή από την ασθένεια.

ιώδιο

Καλό αποτέλεσμα δείχνει η θεραπεία με ιώδιο, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται στην πλάκα των νυχιών πολλές φορές την ημέρα και οι μυκητιακές κοιλότητες πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με ιώδιο.

πρόπολη

Κατά τη θεραπεία μυκήτων με πρόπολη, οι κομπρέσες από βάμμα πρόπολης και αλκοόλ βοηθούν καλά. Οι κομπρέσες πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά και να διατηρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια να ξεπλένονται τα πόδια με ζεστό νερό. Μια τέτοια θεραπεία θα πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι να εμφανιστεί ένα θετικό αποτέλεσμα και να ανανεωθεί το νύχι.

Άλλες λαϊκές μέθοδοι για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών

 • Μια άλλη αποτελεσματική αλλά κάπως περίπλοκη συνταγή περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός μείγματος από ένα κουταλάκι του γλυκού φθαλικό μεθυλεστέρα, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό έλαιο και δύο ωμά αυγά στην πληγείσα περιοχή. Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Απλώστε μια κομπρέσα από το μείγμα στο νύχι, τυλίξτε το δάχτυλο με πλαστική μεμβράνη και βάλτε από πάνω μια μάλλινη κάλτσα. Κρατήστε για τουλάχιστον τριάντα λεπτά.
 • Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο, ένας ζωντανός οργανισμός, η κομπούχα, βοηθάει καλά. Τοποθετήστε ένα κομμάτι κομπούχα στο νύχι που έχει προσβληθεί και καλύψτε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη για όλη τη νύχτα. Η Kombucha έχει όξινο περιβάλλον και τα πάει καλά με τα σπόρια των μυκήτων.
 • Καλό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την καθημερινή επεξεργασία της πάσχουσας επιφάνειας με ψιλοτριμμένο σκόρδο. Ο χυμός σκόρδου είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και λειτουργεί εξαιρετικά ενάντια στα σπόρια των μυκήτων.

Η αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών των ποδιών στο σπίτι πρέπει να γίνεται τακτικά και μεθοδικά. Εάν μια μικροσκοπική ποσότητα σπορίων παραμείνει κάτω από το νύχι, ο μύκητας αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά και η όλη θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση με μύκητα της πλάκας των νυχιών και του δέρματος των ποδιών, πρέπει να ακολουθήσετε τα προληπτικά μέτρα, για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα.

πρόληψη ασθενείας

 • Προκειμένου να αποφευχθεί η πρωτογενής ή η επαναμόλυνση με μυκητιάσεις, είναι απαραίτητο να προετοιμάζετε τακτικά και διεξοδικά όλα τα εργαλεία και αξεσουάρ μανικιούρ. Εάν το μανικιούρ ή το πεντικιούρ πραγματοποιείται σε σαλόνι ομορφιάς, βεβαιωθείτε ότι ο πλοίαρχος δεν χρησιμοποιεί εργαλεία που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σύμφωνα με κάποιον άλλο.
 • Καθαρίζετε τακτικά τα παπούτσια σας με απολυμαντικά όπως ξύδι ή φορμαλίνη. Για να έχετε το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά την απολύμανση των παπουτσιών, ανακατέψτε καλά αυτά τα προϊόντα και εκτελέστε τη θεραπεία.
 • Κατά διαστήματα απολυμάνετε τα κοινά οικιακά και οικιακά είδη βράζοντάς τα σε διάλυμα σαπουνιού. Ένας συνδυασμός νερού, απορρυπαντικού και λίγης μαγειρικής σόδας λειτουργεί καλύτερα ως λύση.
 • Επισκεφθείτε το μπάνιο, τη σάουνα και την πισίνα μόνο με ειδικές λαστιχένιες παντόφλες ή σαγιονάρες.
 • Έχετε ατομικά αξεσουάρ μπάνιου - πετσέτα, σφουγγάρι και πετσέτα.
 • Τηρείτε τακτικά την υγιεινή των ποδιών με τη βοήθεια διαδικασιών νερού. Κάντε όσο πιο συχνά γίνεται ποδόλουτρα με ζεστό νερό, στο οποίο καλό είναι να προσθέσετε έναν κρύσταλλο υπερμαγγανικού καλίου ή ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ως απολυμαντικό.
 • Μην δοκιμάζετε, πόσο μάλλον να φοράτε, παπούτσια κάποιου άλλου καθώς θεωρούνται οι καλύτεροι φορείς μυκητιακών ασθενειών.

Η επιτυχής θεραπεία του μύκητα των νυχιών στο σπίτι είναι δυνατή μόνο εάν ακολουθούνται όλες οι συστάσεις ενός δερματολόγου, τηρείται αυστηρά το θεραπευτικό σχήμα και η χρήση φαρμάκων, τηρείται προσεκτικά η καθαριότητα των βλαβών και διεξάγονται τακτικά όλες οι απαραίτητες διαδικασίες απολύμανσης . Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβετε προληπτικά μέτρα και να είστε υπομονετικοί καθώς ο μύκητας των νυχιών είναι μια ύπουλη και επίμονη ασθένεια.