Πρόληψη και θεραπεία του ποδιού του αθλητή

Η μυκητίαση, ή μύκητας, είναι μια δυσάρεστη ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικούς μικροοργανισμούς - μύκητες. Είναι αρκετά συχνό και μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ο μύκητας μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, αλλά πιο συχνά επηρεάζει το δέρμα των ποδιών, των χεριών και των νυχιών. Προκαλεί σωματική ενόχληση και οι πληγείσες περιοχές φαίνονται εξαιρετικά μη ελκυστικές.

Ο μύκητας δεν είναι μια "ακίνδυνη" ασθένεια. Τα απόβλητά του είναι τοξικά, μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη και να προκαλέσουν αλλεργίες. Ως εκ τούτου, χρειάζεται έγκαιρη θεραπεία, η οποία πρέπει να συνταγογραφηθεί από γιατρό. Πολλοί ανησυχούν για ερωτήσεις σχετικά με το πώς να απαλλαγείτε από τον μύκητα απαλλαγείτε από τα πόδια ποια θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σπίτι.

Γιατί εμφανίζεται το μανιτάρι

Η εμφάνιση και η ανάπτυξη ενός δερματικού μύκητα σχετίζεται με την παρουσία στο δέρμα παθογόνων που πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Ο μύκητας εντοπίζεται συχνότερα ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί επίσης να επηρεάσει τις φτέρνες, τα πόδια, τις παλάμες και τα νύχια. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται. Ο μύκητας αγαπά ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον. Η αυξημένη εφίδρωση των ποδιών δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να «εγκατασταθεί» μια μόλυνση στο δέρμα.

Η επίσκεψη σε δημόσιους χώρους όπως πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο, αποδυτήρια και κοινόχρηστο ντους είναι ο κύριος τρόπος για να προσβληθείτε από μυκητίαση. Ταυτόχρονα, η άμεση επαφή με ένα άτομο ή με τα πράγματα άλλων ανθρώπων δεν είναι καν απαραίτητη: τα σπόρια του μύκητα είναι φευγαλέα και αερομεταφερόμενα. Ο μύκητας εμφανίζεται επίσης λόγω της έλλειψης σωστής προσωπικής φροντίδας και προσωπικής υγιεινής.

Τα παπούτσια κακής ποιότητας που δεν επιτρέπουν στο δέρμα των ποδιών να αναπνέει μπορεί επίσης να είναι ένας από τους παράγοντες εμφάνισης της νόσου. Η ασθένεια μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που η εργασία τους περιλαμβάνει συνεχή επαφή με μαγιά (ζαχαροπλάστες, μάγειρες, οινοποιοί). Επίσης, ο μύκητας μπορεί να εμφανιστεί σε φόντο εξασθενημένης ανοσίας λόγω χρόνιων ασθενειών (σακχαρώδης διαβήτης, κιρσοί, θρομβοφλεβίτιδα).

άβολα παπούτσια ως αιτία εμφάνισης του μύκητα

Ο μύκητας ξεκινά στο δέρμα των ποδιών ανάμεσα στα δάχτυλα. Υπάρχουν συμπτώματα όπως κνησμός, κοκκίνισμα του δέρματος, ξεφλούδισμα. Στη συνέχεια σχηματίζονται ρωγμές, το δέρμα πυκνώνει, εμφανίζονται λέπια. Μπορεί επίσης να υπάρχουν φουσκάλες υγρού στο δέρμα που σπάνε και επουλώνονται άσχημα. Χωρίς θεραπεία, η μόλυνση πολλαπλασιάζεται γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί στα νύχια και τα χέρια. Το δέρμα των χεριών που επηρεάζεται από τον μύκητα γίνεται πολύ ξηρό και καλύπτεται με λέπια.

Το δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα, να ραγίσει και να ξεφλουδίσει μεταξύ των δακτύλων. Γενικά, τα συμπτώματα του μύκητα στα χέρια και τα πόδια είναι τα ίδια. Συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνιση ενός μύκητα στα νύχια: η μόλυνση αρχίζει να επηρεάζει το νύχι από την άκρη και στη συνέχεια φτάνει στη βάση. Η πλάκα του νυχιού γίνεται θολή, πυκνώνει, το νύχι αλλάζει σχήμα, παραμορφώνεται. Υπάρχουν επίσης συμπτώματα όπως η εμφάνιση ραβδώσεων στο νύχι και η αλλαγή στο χρώμα του: από λευκό, κίτρινο σε καφέ ή ακόμα και μαύρο.

Ο μύκητας είναι ένα πρόβλημα με το οποίο το σώμα αρχίζει να παλεύει. Εξαιτίας αυτού, είναι πιθανά αλλεργικά συμπτώματα με τη μορφή φυσαλίδων και διαβρώσεων στο δέρμα.

Αιτίες μυκήτων στα παιδιά

Οι μύκητες στα πόδια και τα χέρια είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στα παιδιά. Από τη μία πλευρά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν είναι ακόμη επαρκώς ανεπτυγμένο και ως εκ τούτου μπορεί να εκτεθεί σε διάφορες επιρροές, συμπεριλαμβανομένης μιας μυκητιασικής λοίμωξης. Επιπλέον, η προδιάθεση των παιδιών σε διάφορες μυκητιασικές ασθένειες καθορίζεται επίσης από τις ιδιότητες του δέρματός τους: χαμηλή βακτηριοκτόνο δράση του ιδρώτα και των σμηγματογόνων αδένων, αυξημένη ικανότητα απορρόφησης νερού.

Όταν μαθαίνει τον κόσμο, το παιδί βρίσκεται σε στενή επαφή με το περιβάλλον, στο οποίο είναι ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μυκητιασικών ασθενειών (για παράδειγμα, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί μετά από επαφή με ένα άρρωστο ζώο ή χώμα). Επιπλέον, το παιδί έρχεται σε επαφή με μεγάλο αριθμό άλλων παιδιών στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο που μπορεί επίσης να είναι φορείς της δερματικής νόσου.

Η μόλυνση στα παιδιά μπορεί να συμβεί τόσο μέσω άμεσης επαφής όσο και μετά τη χρήση οικιακών αντικειμένων που περιέχουν σπόρια μυκήτων: παιχνίδια, πετσέτες, παπούτσια κάποιου άλλου. Αρκεί να περπατήσετε ξυπόλητοι ή να δοκιμάσετε κάτι άλλου - και η ασθένεια μπορεί ήδη να εκδηλωθεί. Τα συμπτώματα της νόσου δεν διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων.

Παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση μυκητιασικών ασθενειών στα παιδιά είναι το μπέρι-μπέρι, η κακή οικολογία, η έλλειψη κουλτούρας προσωπικής υγιεινής. Οι γονείς πρέπει να ακούν τα παράπονα του παιδιού και να εξετάζουν περιοδικά το δέρμα. Είναι επιβεβλημένη η αντιμετώπιση του μύκητα, γιατί αυτή η ασθένεια είναι που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στα παιδιά και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα προληπτικά και προληπτικά μέτρα θα αποτρέψουν το παιδί σας από το να αρρωστήσει. Επομένως, πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

μυκητιακή θεραπεία

Εάν παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα εμφάνισης μύκητα στα πόδια ή τα χέρια σε εσάς ή στα παιδιά σας, πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως με έναν ειδικό. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση και να καθορίσει τις μεθόδους αφαίρεσης του μύκητα στα πόδια και τα χέρια. Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη καθώς τα εξωτερικά συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να επικαλύπτονται με αυτά άλλων ασθενειών (π. χ. ψωρίαση).

Ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου, την παραμέληση της νόσου και την κατάσταση της υγείας του ίδιου του ασθενούς, ο γιατρός συνταγογραφεί τοπική, συστηματική (λήψη χαπιών) ή μικτή θεραπεία. Η τοπική εφαρμογή περιλαμβάνει τη χρήση ειδικής αλοιφής, βερνικιού ή σπρέι. Εάν ο ασθενής δεν έχει αντενδείξεις, ο γιατρός συνταγογραφεί μια σειρά από αντιμυκητιακά φάρμακα που θα βοηθήσουν στην καταστροφή του μύκητα "από μέσα". Φυσικά, όταν η αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται συνδυαστική θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μυκητιασικής λοίμωξης, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του νυχιού. Ωστόσο, η απλή αφαίρεση του νυχιού δεν λύνει το πρόβλημα, αφού ο μύκητας εξακολουθεί να υπάρχει στον οργανισμό και εκδηλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαδικασία καθιστά τη θεραπεία πιο αποτελεσματική επειδή τα αντιμυκητιακά φάρμακα μπορούν να διεισδύσουν στη βλάβη πιο εύκολα. Σήμερα, αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που κολλάνε στο νύχι και το "διαλύουν" μέσα σε 3-4 ημέρες. Η θεραπεία του μύκητα στα πόδια και τα χέρια είναι αρκετά δύσκολη. Η ίδια η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 1 χρόνο. Εκτός από τη θεραπεία που συνταγογραφείται από το γιατρός πρέπει επίσης η θεραπεία του μύκητα στο σπίτι μπορεί να γίνει με βάση ορισμένες συστάσεις.

 1. Πλήρης απολύμανση του χώρου διαβίωσης. Κάντε γενικό καθαρισμό του χώρου που μένετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μπάνιο. Πλύνετε τη μπανιέρα καθώς και το πάτωμα και τους τοίχους με καθαριστικό. Ξεπλύνετε το δοχείο με ζεστό νερό μετά από κάθε πλύση. Το χαλί στο πάτωμα του μπάνιου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ, έτσι ώστε οι μύκητες να μην μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτό.
 2. Είναι απαραίτητο να πλένετε τα πόδια με σαπούνι οικιακής χρήσης ή πίσσας. Αυτοί οι τύποι σαπουνιών έχουν αντιμυκητιακές και απολυμαντικές ιδιότητες. Επιπλέον, βοηθούν στο ελαφρύ στέγνωμα των πληγών που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα του μύκητα.
 3. Μετά από θεραπείες νερού, στεγνώστε τα πόδια σας με πιστολάκι μαλλιών ή στεγνώστε τα καλά με χαρτοπετσέτα, καθώς ο μύκητας μπορεί να παραμείνει στο συνηθισμένο.
 4. Μην περπατάτε στο σπίτι ξυπόλητοι και μην βάζετε τα πόδια σας σε επικαλυμμένα έπιπλα.
 5. Πετάξτε τις παλιές σας παντόφλες. Περπατήστε στο σπίτι είτε με κάλτσες από φυσικά υλικά είτε με ανοιχτές λαστιχένιες παντόφλες.
 6. Περιποιηθείτε τα υπόλοιπα παπούτσια με μηλόξυδο ή φορμαλίνη.
 7. Τα αντικείμενα από το κιτ μανικιούρ πρέπει να είναι ατομικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μέλος της οικογένειας. Σκουπίστε το ψαλίδι και τις λίμες των νυχιών με οινόπνευμα μετά από κάθε χρήση.
 8. Κοιμηθείτε με βαμβακερές κάλτσες, οι οποίες πρέπει να αλλάζονται καθημερινά.
 9. Τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 10. Κάλτσες, κάλτσες ή καλσόν - αλλάξτε τα κάθε μέρα. Πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό. Οι κάλτσες μπορούν να σιδερωθούν καλά με σίδερο μετά το πλύσιμο.

Φυσικά, είναι καλύτερο να προλάβετε τη νόσο παρά να την αντιμετωπίσετε αργότερα. Επομένως, η πρόληψη είναι απαραίτητη για να προστατευτεί κανείς από τη νόσο όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιείτε μόνο τα προσωπικά σας αντικείμενα (πετσέτα, πετσέτα) όταν επισκέπτεστε πισίνες, σάουνες και άλλους δημόσιους χώρους. Ποτέ μην πηγαίνετε ξυπόλητοι. Ακόμα κι αν κάνετε ντους σε δημόσιο χώρο, μην βγάζετε τις παντόφλες σας. Πρέπει να είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ και όχι από σφουγγάρι.

Αφού επισκεφθείτε την πισίνα, πρέπει να πλύνετε και να στεγνώσετε καλά τις παντόφλες με απορρυπαντικό στο σπίτι. Για καθημερινή χρήση, επιλέξτε ποιοτικά παπούτσια από φυσικά και αναπνεύσιμα υλικά. Φορώντας παπούτσια που δεν αναπνέουν κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν, γεγονός που δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μιας μυκητιακής νόσου.

Η πρόληψη των μυκητιασικών λοιμώξεων περιλαμβάνει προσεκτική αυτοφροντίδα, τακτικές θεραπείες νερού, έγκαιρη αλλαγή εσωρούχων και κλινοσκεπασμάτων.

Απαλλαγείτε από τους μύκητες στο σπίτι

Μεταξύ άλλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή ιατρική στο σπίτι. Αυτό, σε συνδυασμό με τη θεραπεία που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε γρήγορα από τον μύκητα.

 1. Το μηλόξυδο είναι ένα φάρμακο που έχει απολυμαντικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Βάλτε ξύδι σε μια μπατονέτα και εφαρμόστε το στις πληγείσες περιοχές. Εάν υπάρχουν ανοιχτές πληγές και πληγές στο δέρμα, τότε δεν πρέπει να κάνετε τέτοιες λοσιόν. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε ποδόλουτρο με ασθενές διάλυμα μηλόξυδου.
 2. Τα ποδόλουτρα μπορούν να γίνουν και με θαλασσινό αλάτι. Για αυτό χρειάζεστε 3 κ. σ. μεγάλο. Αλάτι ανά λίτρο ζεστού νερού. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αλάτι που δεν περιέχει βαφές και γεύσεις. Μουλιάστε τα πόδια σας σε αυτό το διάλυμα για 10-15 λεπτά. Μπορεί να εφαρμοστεί ως κομπρέσα στις πληγείσες περιοχές.
 3. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές ξέρουν πώς να αφαιρέσουν τους μύκητες στα πόδια και τα χέρια στο σπίτι με τη βοήθεια ενός συνηθισμένου κρεμμυδιού. Τρίβουμε το κρεμμύδι και στύβουμε το ζουμί. Βρέξτε ένα βαμβάκι με χυμό και εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές. Μην το ξεπλύνετε, αλλά αφήστε το μέχρι να στεγνώσει ο χυμός. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται καθημερινά.
 4. Ο πηλός είναι ένας άλλος τρόπος για την καταπολέμηση των μυκήτων. Πάρτε φαρμακερό άργιλο (διατίθεται σε μορφή σκόνης) και αραιώστε με κρύο νερό μέχρι τη συνοχή της παχύρρευστης κρέμας. Εφαρμόστε το προϊόν στις πληγείσες περιοχές μέχρι να στεγνώσει τελείως. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.
 5. Ο χυμός Celandine είναι ένα καθολικό φάρμακο για τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων στο σπίτι. Αν σπάσεις ένα κλωνάρι φελαντίνα, μετατρέπεται σε χυμό πορτοκαλιού. Με αυτόν τον χυμό είναι απαραίτητο να λιπαίνετε τα μέρη που επηρεάζονται από τον μύκητα. Η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα.
 6. Το φαρμακείο πουλά ένα άλλο αποτελεσματικό φάρμακο - πίσσα σημύδας. Εφαρμόστε στα πονεμένα σημεία μετά το ντους και αφήστε το με καθαρές κάλτσες. Η διαδικασία γίνεται καλύτερα τη νύχτα.
 7. Μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από τον μύκητα με τη βοήθεια της συνηθισμένης σόδας. Πάρτε μια μικρή ποσότητα ανθρακικής σόδας και αραιώστε την με νερό σε κατάσταση πολτού. Είναι απαραίτητο να κάνετε μία εφαρμογή από αυτόν τον πολτό καθημερινά και να τον διατηρείτε για 15 λεπτά.
 8. Μεταξύ των συστάσεων για το πώς να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή στο σπίτι είναι συμβουλές με αμμωνία. 1. λ. Αραιώστε την αμμωνία σε ένα ποτήρι νερό. Βρέξτε ένα μαντήλι με το διάλυμα και τυλίξτε το πάσχον άκρο με αυτό. Τοποθετήστε την τσάντα από πάνω και στερεώστε την με μια κάλτσα. Η διαδικασία γίνεται καλύτερα τη νύχτα.

Η πρόληψη μπορεί να σας προστατεύσει από μια μυκητιασική λοίμωξη. Εάν παρόλα αυτά παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα στον εαυτό σας ή στα παιδιά σας, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Μόνο ένας γιατρός ξέρει πώς να απαλλαγεί από τον μύκητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο και χωρίς να βλάψει το σώμα, μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Μην περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Η αυτοθεραπεία στο σπίτι μπορεί όχι μόνο να βλάψει, αλλά και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η παραδοσιακή ιατρική μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά μόνο εάν η θεραπεία με εναλλακτικές μεθόδους επιτρέπεται και εγκριθεί από τον γιατρό.