Αρχές αντιμετώπισης μυκητιάσεων μεταξύ των δακτύλων

Η μυκητίαση είναι μια μεταδοτική δερματική ασθένεια που προκαλείται από έναν μύκητα. Κατά κανόνα, η θεραπεία πραγματοποιείται με μια αντιμυκητιακή κρέμα, η οποία δίνει καλά αποτελέσματα αλλά δεν διαρκεί πολύ. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν στην πρόληψη του μύκητα στα δάχτυλα των ποδιών, ο οποίος μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμη και μετά τη θεραπεία.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί;

Μεσοψηφιακοί μύκητες στα πόδια

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να πάρει το πόδι του αθλητή. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε άτομα που ιδρώνουν περισσότερο ή φορούν στενά παπούτσια και κάλτσες, γεγονός που προκαλεί επίσης υπερβολική εφίδρωση των ποδιών.

Οι μυκητιάσεις μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα δημόσιο ντους που χρησιμοποιείται από αθλητές ή κολυμβητές. Όταν κάνετε ντους, τα μικρά λέπια μπορεί να πέσουν από το δέρμα που έχει μολυνθεί από μύκητες. Μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται ένα μικρό σημείο μόλυνσης, συνήθως εξαπλώνεται κατά μήκος του δέρματος. Διαβάστε εδώ που αλλού μπορείτε να πιάσετε το μανιτάρι.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το δέρμα μεταξύ των μικρών ποδιών συνήθως επηρεάζεται πρώτα. Τα πρώτα σημάδια ενός μύκητα, όταν η μόλυνση έχει μόλις σχηματιστεί στο δέρμα, είναι ελάχιστα. Η έναρξη είναι αισθητή όταν το εξάνθημα αρχίζει να εξαπλώνεται και το δέρμα αρχίζει να φαγούρα και να ξεφλουδίζει. Εμφανίζονται ρωγμές και φλεγμονές. Τα μεγάλα σκισίματα στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα και να είναι πολύ επώδυνα. Μικροσκοπικές νιφάδες μολυσμένου δέρματος ξεφλουδίζονται.

Εάν η μεσοδακτυλική μυκητίαση παραμείνει χωρίς θεραπεία, το εξάνθημα θα εξαπλωθεί σταδιακά σε ολόκληρο το πόδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνεται και στο πέλμα. Συχνά η μόλυνση προκαλεί ξεφλούδισμα ολόκληρου του πέλματος και των πλευρών του ποδιού. Μερικές φορές η μυκητίαση προκαλεί μεγάλα εξανθήματα με φουσκάλες σε όλο το πέλμα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το πόδι του αθλητή.

Επιπλοκές μεσοδακτυλικού μύκητα

Πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Συνήθως όχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με επιτυχία τη φαγούρα στα δάχτυλα των ποδιών πριν εμφανιστεί η μόλυνση. Μερικές φορές η μόλυνση εξαπλώνεται στο δέρμα άλλων τμημάτων του σώματος. Αυτές είναι συνήθως υγρές και χωρίς αέρα περιοχές, όπως η βουβωνική χώρα.

Συνήθως, οι μύκητες, συμπεριλαμβανομένου του μύκητα των νυχιών των ποδιών μεταξύ των δακτύλων, δεν εξαπλώνονται βαθύτερα, αλλά μόνο στην επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, άλλα μικρόβια (βακτήρια) μπορούν επίσης να εισέλθουν στις ρωγμές που αφήνονται από παραμελημένη ή μη θεραπευμένη μυκητίαση. Μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές μολύνσεις ποδιών ή ποδιών.

Συμβαίνει ότι η μόλυνση εξαπλώνεται στο νύχι - μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, για να απαλλαγείτε από τον μύκητα, πρέπει να λαμβάνετε αντιμυκητιασικά φάρμακα για αρκετές εβδομάδες για να αφαιρέσετε τη μόλυνση από τα νύχια σας.Επομένως, είναι καλύτερο να αντιμετωπίζετε έγκαιρα τον μεσοδακτύλιο μύκητα στα πόδια μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Θεραπεία μυκητιάσεων

Η θεραπεία για μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων αντιμυκητιασικών κρεμών και σπρέι. Μπορείτε να αγοράσετε τοπικά αντιμυκητιακά από το τοπικό σας φαρμακείο ή να λάβετε ιατρική συνταγή.

Για τη θεραπεία του μύκητα μεταξύ των δακτύλων, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο απευθείας στην πληγείσα περιοχή, δηλαδή στο δέρμα των ποδιών. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που βοηθούν κατά των μυκητιάσεων.

Συνήθως πωλούνται σε μορφή κρέμες, αλλά μπορούν να διατεθούν και σε σπρέι, υγρά και σκόνες. Αυτά τα φάρμακα είναι πολύ καλά στον καθαρισμό του δέρματος από μυκητιασικές λοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένα φάρμακο είναι καλύτερο από ένα άλλο.Στα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο ήπια φάρμακα.Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ενδεκενοϊκό οξύ ή τολναφτάτη, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Θεραπεία του μύκητα μεταξύ των δακτύλων

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η φλεγμονή φαίνεται συχνά να υποχωρεί αρκετά γρήγορα, αλλά μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για μία έως δύο εβδομάδες μετά την εκκαθάριση του εξανθήματος. Αυτό είναι απαραίτητο για την πλήρη εξάλειψη του μύκητα στο δέρμα και ως εκ τούτου την πρόληψη της υποτροπής.

 • Παρασκευάσματα με το δραστικό συστατικό κλοτριμαζόλη: χρησιμοποιήστε 2-3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν το δραστικό συστατικό νιτρική μικοναζόλη: Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα και συνεχίστε για 10 ημέρες αφού το δέρμα επανέλθει στο φυσιολογικό.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία econazole nitrate: Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα έως ότου το δέρμα επανέλθει στο φυσιολογικό.
 • Φάρμακα από την ομάδα των τριαζολών: χρησιμοποιήστε δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες. Για να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο για μερικές ημέρες εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά. Οχι κατάλληλο για παιδιά.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν το δραστικό συστατικό υδροχλωρική τερβιναφίνη: χρησιμοποιήστε μία ή δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες. Οχι κατάλληλο για παιδιά.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν ενδεκενοϊκό οξύ: Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα και συνεχίστε για μια εβδομάδα αφού το δέρμα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτή την ασθένεια για πρώτη φορά και δεν ξέρετε πώς να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή και δεν κάνετε λάθος όταν επιλέγετε ένα φάρμακο για θεραπεία, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Για το δέρμα, ιδιαίτερα το φλεγμονώδες δέρμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια αντιμυκητιακή κρέμα σε συνδυασμό με μια ήπια στεροειδή αλοιφή. Συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από επτά ημέρες. Μπορεί απλώς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια αντιμυκητιακή κρέμα για λίγο μετά.

Τα αναβολικά στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον κνησμό και την ερυθρότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το στεροειδές δεν εξαλείφει εντελώς τον μύκητα των δακτύλων των ποδιών, γι' αυτό και η κρέμα στεροειδών από μόνη της δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για θεραπεία.

Τα αντιμυκητιακά δισκία για μύκητες των νυχιών των ποδιών συνταγογραφούνται μερικές φορές σε ενήλικες εάν η μόλυνση είναι σοβαρή και δεν βελτιώνεται με κρέμες. Τα δισκία είναι επίσης απαραίτητα εάν η μόλυνση εντοπίζεται σε πολλές περιοχές του δέρματος εκτός από τα πόδια.

Αλοιφή για μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα

Ωστόσο, αυτή η θεραπεία κατά του μεσοδακτυλίου μύκητα δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και σε άτομα με ηπατική νόσο δεν συνιστάται πάντα η λήψη αντιμυκητιασικών δισκίων. Τα παιδιά συνήθως δεν συνταγογραφούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Αν και ο μύκητας του δέρματος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, δεν χρειάζεται να χάσετε τη δουλειά, το σχολείο ή τον αθλητισμό εάν έχετε τον μύκητα.Ωστόσο, σε δημόσιους χώρους όπως η πισίνα ή η σάουνα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατάτε τα πόδια σας καλυμμένα μέχρι να εξαφανιστεί το εξάνθημα.Επίσης, προσπαθήστε να μην ξύσετε το σπασμένο δέρμα, καθώς αυτό θα μπορούσε να μεταδώσει τη μόλυνση σε άλλες περιοχές.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του ποδιού του αθλητή:

 1. Είναι απαραίτητο να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και να στεγνώνετε καλά το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας μετά το πλύσιμο. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο. Φορέστε κάλτσες εάν τα πόδια σας δεν είναι εντελώς στεγνά. Το υγρό δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας είναι ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη των μυκήτων.
 2. Μην μοιράζεστε τις πετσέτες άλλων στα δημόσια αποδυτήρια. Οι πετσέτες πρέπει να πλένονται όσο πιο συχνά γίνεται.
 3. Αλλάζετε τις κάλτσες σας καθημερινά. Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε νιφάδες δέρματος από άπλυτες κάλτσες. Οι βαμβακερές κάλτσες και τα δερμάτινα παπούτσια είναι από πολλές απόψεις καλύτερες από τις νάιλον κάλτσες και τα παπούτσια από τεχνητά υλικά, τα οποία αυξάνουν την εφίδρωση.
 4. Προσπαθήστε να περιστρέφετε διαφορετικά παπούτσια κάθε δύο έως τρεις ημέρες για να αφήσετε κάθε ζευγάρι να στεγνώσει τελείως αφού τα φορέσετε.
 5. Φορέστε σαγιονάρες ή σανδάλια σε δημόσια αποδυτήρια και ντους. Αυτό θα αποτρέψει τα πόδια σας από το να έρθουν σε επαφή με το έδαφος, το οποίο μπορεί να έχει το τρίχωμα άλλων ανθρώπων.
 6. Όταν είστε στο σπίτι, περπατήστε ξυπόλητοι —χωρίς παπούτσια ή κάλτσες— όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτρέψετε στον αέρα να φτάσει στα πόδια σας. Ωστόσο, για κάποιους αυτό μπορεί να μην είναι πρακτικό.

Εάν το πόδι του αθλητή σας επανέρχεται συνεχώς, μπορείτε να το αποτρέψετε χρησιμοποιώντας τακτικά ένα από τα αντιμυκητιακά σπρέι ή κρέμες ως προληπτικό μέτρο. Για την πρόληψη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορες προληπτικές κρέμες κάθε μέρα.