Μύκητας στα νύχια των ποδιών: λαϊκές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτό στο σπίτι

Αλκοολικό βάμμα πρόπολης κατά του μύκητα των νυχιών

Μια αλλαγή στο χρώμα και το πάχος των νυχιών των ποδιών μπορεί να θεωρηθεί με ασφάλεια το πρώτο σημάδι μιας μολυσματικής μυκητίασης - ονυχομυκητίασης. Στα αρχικά στάδια είναι ακόμα δυνατό να παραιτηθεί από τα ακριβά φάρμακα. Το μόνο σημαντικό πράγμα είναι να γνωρίζετε ποιες λαϊκές θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές κατά του μύκητα των νυχιών. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν την ασθένεια στο σπίτι εάν ακολουθήσετε αυστηρά όλους τους κανόνες και τις συστάσεις.


Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια

Η ονυχομυκητίαση ταξινομείται ως λοιμώδης νόσος και ως εκ τούτου μπορεί να εμφανιστεί μόνο λόγω μόλυνσης. Αυτό συνήθως συμβαίνει απαρατήρητο και το πρώτο στάδιο είναι σχεδόν ασυμπτωματικό. Ακόμη και η εμφάνιση ελαφρού ξεφλουδίσματος και μικρών ρωγμών στην πλάκα των νυχιών σπάνια ανησυχεί ένα άτομο. Συνήθως, η θεραπεία ξεκινά όταν εντοπιστούν εμφανή σημάδια της νόσου:

 • αλλαγή στο χρώμα των νυχιών?
 • πάχυνση της πλάκας.
 • επίμονος κνησμός στη βάση του νυχιού (μερικές φορές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών).
Η σάουνα είναι ένας δημόσιος χώρος όπου μπορεί κανείς να μολυνθεί από ονυχομυκητίαση

Είναι εύκολο να μολυνθείτε από μύκητα - απλά επαφή με έναν άρρωστο συγγενή κατά τη διάρκεια κοινών ταξιδιών σε σάουνες και λουτρά, γυμναστήρια, με συνηθισμένα οικιακά είδη, για παράδειγμα, χαλάκι μπάνιου ή κλινοσκεπάσματα. Συχνά η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες ή υδάτινα πάρκα, εάν η θεραπεία δεν πληροί τα αποδεκτά πρότυπα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου για μόλυνση ζύμης, όπως ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να μην προκληθεί το ξέσπασμα της νόσου, θα πρέπει να προσέχετε την κατάσταση του σώματός σας πριν επισκεφτείτε μέρη με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Δεν συνιστάται η ανάληψη κινδύνου εάν:


 1. Ο άνδρας είχε κρυώσει πρόσφατα και το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.
 2. Υπάρχει βλάβη στα νύχια ή στα πόδια.
 3. Υπάρχουν αμφιβολίες για τη σωστή υγιεινή της ρακέτας ή των παπουτσιών, για παράδειγμα σε ένα κέντρο μπόουλινγκ.
Τα κατεστραμμένα νύχια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μυκητίαση

Η καταπολέμηση του μύκητα των νυχιών είναι μια μακρά διαδικασία. Σε προχωρημένη μορφή, αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αισθητική ενόχληση αλλά και σε πιο σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει ένα ευρύ φάσμα διαφόρων αντιμυκητιασικών φαρμάκων για να απαλλαγούμε από αυτήν την ασθένεια, αλλά λόγω του υψηλού κόστους τους, δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να τα αγοράσουν. Οι παραδοσιακές συνταγές για τους μύκητες των νυχιών των ποδιών, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικές και κοστίζουν πολύ λιγότερο.

Θεραπεία με ιώδιο

Από όλες τις επιλογές για τη θεραπεία του μύκητα με λαϊκές θεραπείες, το ιώδιο θεωρείται δικαίως το πιο δημοφιλές. Η αποτελεσματικότητα της χρήσης του έχει αποδειχθεί από δερματολόγους και το φάρμακο συνιστάται για τη θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών των νυχιών και των ποδιών. Το προϊόν συγκρίνεται ευνοϊκά με:

 • χαμηλή τιμή;
 • καλές απολυμαντικές ιδιότητες.
 • Φιλικότητα προς τον χρήστη.

Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική θεραπεία δύο εβδομάδων των προσβεβλημένων περιοχών των νυχιών με ιώδιο μπορεί να αφαιρέσει εντελώς τον μύκητα. Για να γίνει αυτό, η προσβεβλημένη πλάκα πρέπει να εμποτίζεται με το φάρμακο κάθε μέρα μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ένα υγιές νύχι. Για την πρόληψη, τα υγιή νύχια σε άλλα δάχτυλα μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ιώδιο.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως πρόσθετο συστατικό σε άλλες οικιακές συνταγές για την καταπολέμηση του ποδιού του αθλητή. Για παράδειγμα, ανακατεύετε ιώδιο με μηλόξυδο, περιποιείτε το δέρμα γύρω από το νύχι ή κάνετε ποδόλουτρα προσθέτοντας το προϊόν στο νερό. Σε συνδυασμό με φελαντίνη, φυτικό έλαιο ή αντιμικροβιακό παράγοντα, το φάρμακο χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιγμάτων για τη θεραπεία όχι μόνο του μύκητα των νυχιών, αλλά και των ποδιών.

Πριν χρησιμοποιήσετε το ιώδιο, να θυμάστε ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Πρέπει λοιπόν να κάνετε μια δοκιμή: εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα ιωδίου στο δέρμα και περιμένετε μερικές ώρες. Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χρήση ιωδίου σε άτομα με νόσο του θυρεοειδούς.

Θεραπεία με σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων. Είναι επίσης καλό για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών των ποδιών με λαϊκές θεραπείες. Συνιστάται η χρήση του σε δύο δόσεις.

Το πρώτο είναι να ατμίσετε τα πόδια σας στο μπάνιο. Για να το κάνετε αυτό, ετοιμάστε ένα διάλυμα: 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα ανά λίτρο ζεστού νερού. Μουλιάστε τα πόδια σας στο διάλυμα για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προχωρήστε στο επόμενο μέρος της διαδικασίας.

Μαγειρική σόδα για την καταπολέμηση μυκητιάσεων στα νύχια των ποδιών

Για το δεύτερο βήμα πρέπει να ετοιμάσετε ένα πολτό σόδας (σόδα και λίγο νερό). Η προκύπτουσα μάζα εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή της βρασμένης πλάκας νυχιών στον ατμό και χρησιμοποιείται η μέθοδος περιτύλιξης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κανονική διαφανή μεμβράνη). Η διάρκεια της διαδικασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Επομένως, τα πόδια σας θα πρέπει να ξεπλένονται με νερό για να αποφύγετε ερεθισμούς.

Όταν ξεκινήσει η ασθένεια, η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται κάθε μέρα. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για την αρχική φάση. Το αποτέλεσμα θα γίνει πιο γρήγορα αισθητό αν συνδυάσετε τη θεραπεία με μαγειρική σόδα με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως χρειάζονται περίπου δύο μήνες για την πλήρη εξάλειψη του μύκητα, αλλά ακόμη και μετά την πλήρη αποκατάσταση, συνιστάται να κάνετε λουτρά με αναψυκτικό μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγετε την υποτροπή.

Ταμπλέτες αλκοόλ

Ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση του μύκητα των νυχιών είναι μια κομπρέσα με αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει πριν τον ύπνο και μένει όλη τη νύχτα. Ως αποτέλεσμα της θέρμανσης, οι πληγείσες περιοχές της πλάκας του νυχιού διαστέλλονται, γεγονός που διευκολύνει τη διείσδυση του απολυμαντικού στο εσωτερικό. Μια συμπίεση αμμωνίας θεωρείται πιο αποτελεσματική, αλλά μια κανονική κομπρέσα είναι επίσης αρκετή. Για να εκτελέσετε σωστά τη διαδικασία, πρέπει:

Μια κομπρέσα με οινόπνευμα βοηθά να απαλλαγούμε από τον μύκητα των νυχιών των ποδιών.
 1. Ατμίστε τα πόδια σας.
 2. Χρησιμοποιήστε μια λίμα για να αφαιρέσετε το νεκρό επάνω στρώμα του προσβεβλημένου νυχιού.
 3. Αντιμετωπίστε με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 4. Εφαρμόστε ένα βαμβάκι εμποτισμένο με διάλυμα αλκοόλης στο νύχι.
 5. Τοποθετήστε στην άκρη του δακτύλου ή τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο.
 6. Το πρωί, αφαιρέστε τη κομπρέσα και λιπάνετε το νύχι με αντιμυκητιακό τζελ ή κρέμα.
 7. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε δεύτερη μέρα μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η μυκητίαση.

Για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα, το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να αντικατασταθεί με βάμματα που βασίζονται σε αυτό. Μια εβδομαδιαία κομπρέσα σελαντίνης γεμάτη με οινόπνευμα θα επιταχύνει σημαντικά τη θεραπεία και αντί για μια αντιμυκητιακή κρέμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χυμός ενός φρέσκου φυτού.

Μια κομπρέσα με αλκοολούχο βάμμα πρόπολης βοηθά επίσης να απαλλαγείτε γρήγορα από τον μύκητα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του προϊόντος είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να θεραπεύσει όχι μόνο τον μύκητα των νυχιών αλλά και ολόκληρο το πόδι. Η πρόπολη έχει αντιμυκητιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη χρήσης άλλων φαρμάκων μετά την αφαίρεση της κομπρέσας.

Χρησιμοποιείται κομπούτσα

Ένα συμπυκνωμένο διάλυμα κομπούχα είναι πολύ αποτελεσματικό για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή με λαϊκές θεραπείες. Το έγχυμα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και όσο ισχυρότερη είναι η συγκέντρωση, τόσο το καλύτερο. Η έγχυση του μανιταριού για τρεις μήνες θεωρείται βέλτιστη.

Η Κομπούχα είναι μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης.

Η θεραπεία με αυτή τη δημοφιλή μέθοδο μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι εμποτισμένο με συμπύκνωμα κομπούχα και βρασμένο καλά όλη τη νύχτα. Το δεύτερο είναι να λιπαίνετε την πληγείσα περιοχή με τον ίδιο τον μύκητα και να τον τρίψετε σε πάστα.

Και στην πρώτη και στη δεύτερη μέθοδο, το νεκρό στρώμα του νυχιού θα πρέπει να αποκοπεί μετά τη διαδικασία. Στο τέλος της θεραπείας, είναι απαραίτητο να απολυμάνετε τόσο το ίδιο το νύχι όσο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.

Αν και η κομπούχα είναι μια εντελώς φυσική θεραπεία, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις στη χρήση της. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω:

 • γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Αλκοολικός;
 • άτομα με διαβήτη και ηπατίτιδα.
 • Ασθενείς με HIV και AIDS.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Kombucha έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας μυκητιάσεων χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Χρήση πίσσας σημύδας

Ο παλαιότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το πόδι του αθλητή είναι η πίσσα σημύδας. Η χρήση του είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του. Η πίσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθαρή μορφή ή μπορείτε να φτιάξετε μια αλοιφή από αυτήν ανακατεύοντάς την με κρέμα.

Πριν από την εφαρμογή της ουσίας, θα πρέπει να προεπεξεργαστείτε τα πόδια και τα νύχια, να τα ατμίσετε και να αφαιρέσετε τα νεκρά μέρη. Στη συνέχεια, μπορείτε να το περιποιηθείτε με πίσσα. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεθόδου είναι ότι απαιτείται πρόσβαση αέρα για την εφαρμοζόμενη φαρμακευτική σύνθεση. Η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο ώρες, επομένως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η θέση του σώματός σας είναι άνετη εκ των προτέρων.

Μια αλοιφή με βάση την πίσσα σημύδας μπορεί να θεραπεύσει τον μύκητα των νυχιών των ποδιών

Μια πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η χρήση σαπουνιού πίσσας. Ωστόσο, είναι πιο κατάλληλο για την καθημερινή πρόληψη της υποτροπής της νόσου παρά για θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση σαπουνιού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρό δέρμα. Επομένως, χρησιμοποιήστε τα με προσοχή. Και ακόμη και η δυσάρεστη μυρωδιά, η οποία είναι πολύ επίμονη για αρκετές ώρες, δεν φέρνει κανένα όφελος στο προϊόν.

Μην βασίζεστε αποκλειστικά στην επεξεργασία με πίσσα. Χρησιμοποιείται καλύτερα ως συμπληρωματικό φυσικό φάρμακο σε φάρμακα.

αλάτι και ξύδι

Το ξύδι και το αλάτι χρησιμοποιούνται συχνά ως θεραπείες κατά των νυχιών και του ποδιού του αθλητή. Επιπλέον, το αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θαλάσσιους όσο και για μαγειρικούς σκοπούς. Έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και απορροφάται καλά. Το ξύδι βοηθά να μαλακώσουν τα νύχια για περαιτέρω επεξεργασία. Συνήθως τα διαλύματα παρασκευάζονται από αυτά τα συστατικά. Η συνταγή της λύσης είναι πολύ απλή:

Για άτομα με μύκητες των νυχιών των ποδιών, είναι χρήσιμο να κάνουν μπάνιο με ξύδι και αλάτι.
 • 100 ml ξύδι (κατά προτίμηση μηλίτη μήλου).
 • 2 λίτρα ζεστό νερό?
 • 0, 5 φλιτζάνι αλάτι.

Ανακατέψτε τα πάντα καλά και βυθίστε τα πόδια σας στο διάλυμα για 20 έως 30 λεπτά. Τέτοια λουτρά όχι μόνο βοηθούν στον ατμό των νυχιών σας πριν από τις διαδικασίες, αλλά και απολυμαίνουν ολόκληρη την επιφάνεια των ποδιών σας.

Όποια και αν είναι η λαϊκή θεραπεία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του μύκητα των νυχιών στα πόδια, θα πρέπει να θυμάστε: εάν η θεραπεία δεν δείξει ορατό αποτέλεσμα μετά από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.