Θεραπεία του μύκητα των νυχιών: συστηματικά φάρμακα και τοπικές θεραπείες

Μύκητας των νυχιών

Η ονυχομυκητίαση είναι μια συχνή (έως και 18% του πληθυσμού) μυκητιακή νόσος των νυχιών. Επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού κατά την τελευταία δεκαετία σε εφήβους και παιδιά. Λόγω του υψηλού επιπέδου επαφής και της συχνής υποτροπής, η θεραπεία του μύκητα των νυχιών στα χέρια και τα πόδια είναι μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία.

Πότε συμβαίνει μια λοίμωξη;

 • Σε οικογένειες με γενική χρήση παπουτσιών, ειδών οικιακής χρήσης (χαλιά μπάνιου) και προϊόντων προσωπικής φροντίδας (σεντόνια, σετ μανικιούρ).
 • Όταν επισκέπτεστε πισίνες, ντους σε γυμναστήρια καθώς και σε εταιρείες, σάουνες και λουτρά.

Αιτιώδης παράγοντας της νόσου

Μια αποτελεσματική θεραπεία του μύκητα των νυχιών είναι δυνατή μόνο με τη σωστή εργαστηριακή διάγνωση του παθογόνου. Σε σχεδόν 90% των περιπτώσεων, η ονυχομυκητίαση προκαλείται από διαφορετικούς τύπους δερματοφύτων. Ένας συγκεκριμένος τύπος επηρεάζει τα αντίστοιχα μέρη του σώματος που είναι χαρακτηριστικά αυτών:

 • Καρφιά στα πόδια και τα χέρια, καθώς και σε οποιοδήποτε μέρος του δέρματος.
 • Πλάκες νυχιών στα πόδια και στο δέρμα των διαχωριστικών χώρων III-IV, η αψίδα του ποδιού, το άνω τρίτο της σόλας, οι πλευρικές επιφάνειες των ποδιών.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η ασθένεια προκαλείται από άλλους τύπους μυκήτων - Trichophytos, Epidermophytos, πολύ λιγότερο συχνά - σαν ζύμη. Πολύ σπάνια, η ονυχομυκητίαση μπορεί να προκληθεί από μούχλα που επηρεάζει τα νύχια στην περιοχή του πρώτου δακτύλου, κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Κρίσιμοι παράγοντες

Ευνοϊκές συνθήκες για την εισαγωγή και ανάπτυξη λοιμώξεων:

 1. Ζημιά στην πλάκα των νυχιών και στο δέρμα γύρω από αυτό. Συχνά αυτό γίνεται με τη χρήση σφιχτών παπουτσιών και με καλλυντικά.
 2. Κατάγματα των δακτύλων και των οστών του ποδιού ή του χεριού.
 3. Οίδημα των ποδιών με καρδιακές παθήσεις, εξάλειψη της αρτηριοσκλήρωσης των κάτω άκρων, κιρσών, νόσος του Raynaud (σπασμοί των αρτηριών των άνω άκρων)
 4. Ενδοκρινικές ασθένειες (ειδικά σακχαρώδης διαβήτης).
 5. Εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών αλλαγών και μειωμένης ανοσίας).
 6. Μειωμένη γενική ανοσία.
 7. Συγγενείς ανωμαλίες στο σχηματισμό του κερατοειδούς στρώματος του δέρματος.
 8. Σοβαρές και μακροχρόνιες χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού.
 9. Μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα και αντιβιοτικά, συστηματικές και άλλες ανοσολογικές ασθένειες.

Η πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων στο σώμα μέσω αίματος και λέμφου έχει ήδη τεκμηριωθεί.

Διάγνωση της ονυχομυκητίασης

Η διάγνωση μυκητιασικής λοίμωξης βασίζεται σε τοπικές και γενικές κλινικές εκδηλώσεις και εργαστηριακές εξετάσεις.

Πώς μοιάζει ένας μύκητας των νυχιών

Κλινικές ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως και εξαρτώνται από τον τύπο και τον τύπο του παθογόνου. Ξεχωριστά, τα νύχια των ποδιών (80%) και τα χέρια μπορεί να επηρεαστούν, η ταυτόχρονη ήττα των νυχιών των κάτω και των άνω άκρων είναι λιγότερο συχνή.

Ανάλογα με τον τύπο αλλαγής στην πλάκα των νυχιών, γίνεται διάκριση μεταξύ 4 τύπων ζημιών:

 1. Normotrophs- χαρακτηρίζεται από κιτρινωπό χρωματισμό στο άκρο της πλάκας νυχιών. Το επιδερμικό στρώμα κερατοειδούς (υπογλώσσια υπερκεράτωση) το καθιστά θαμπό και πυκνό. Το σχήμα των προσβεβλημένων νυχιών δεν αλλάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 2. Υπερτροφικόςστο οποίο το καρφί γίνεται κιτρινωπό και πυκνώνει, οι άκρες χαλαρώνουν. Εμφανίζεται σταδιακή ζώνη. Η πλάκα των νυχιών γίνεται βρώμικη γκρι και θαμπή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πυκνώνει (συνήθως στα πρώτα δάχτυλα), γίνεται μακρύ και καμπύλο σαν νύχι ή ράμφος πουλιού (ονυχογρίφωση).
 3. Ατροφικό- Τα νύχια είναι θαμπά, γκρι ή κίτρινα. Αλλάζουν το σχήμα τους, καταρρέουν στο άκρο και εκθέτουν μερικώς το κρεβάτι. Το τελευταίο καλύπτεται με χαλαρά στρώματα της κεράτινης στιβάδας.
 4. Ονυόλυση- Απόσπαση της πλάκας νυχιών από το κρεβάτι. Με αυτήν τη μορφή μυκητιασικής λοίμωξης, το κανονικό χρώμα παραμένει μόνο στην περιοχή της ρίζας. Το υπόλοιπο καρφί γίνεται πιο λεπτό, χωρίζεται από το κρεβάτι, χάνει τη λάμψη του και γίνεται κιτρινωπό ή γκρι-βρώμικο.

Συχνά παρατηρούνται συνδυασμένες μορφές. Οι κλινικές εκδηλώσεις που αναφέρονται δεν είναι συγκεκριμένες για κάποιο συγκεκριμένο τύπο μυκητιασικής βλάβης. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν με ασθένειες που δεν σχετίζονται με μύκητες.

Μερικές κοινές εκδηλώσεις είναι επίσης πιθανές: αλλεργικό εξάνθημα στο σώμα, αυξημένη κόπωση και μειωμένη όρεξη. Εξηγούνται από την ικανότητα ορισμένων τύπων δερματοφυτών να προκαλέσουν αλλεργική αναδιάρθρωση του σώματος και τοξίνες που απελευθερώνουν μούχλα που οδηγούν σε χρόνια δηλητηρίαση ολόκληρου του σώματος.

Εργαστηριακή διάγνωση

Αποτελείται από τη συλλογή υλικού (σωματίδια από στρώματα της επιδερμίδας, κομμάτια καρφιών). Το αφαιρεθέν υλικό χύνεται με καυστικό διάλυμα αλκαλίων, αφήνεται για 24 ώρες σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών και μετά εξετάζεται με μικροσκόπιο. Αυτή η τεχνική επιτρέπει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ μυκητιακών και μη μυκητιακών βλαβών. Παρουσία μύκητα, νημάτων διαφορετικού πάχους και σχήματος, ομάδες σπορίων είναι ορατές κάτω από το μικροσκόπιο.

Μετά από αυτό, το υλικό σπέρνεται σε ένα ειδικό θρεπτικό μέσο για την ανάπτυξη του παθογόνου, ακολουθούμενο από τον προσδιορισμό του τύπου του και τον προσδιορισμό της ευαισθησίας σε αντιμυκητιασικούς παράγοντες.

Χαρακτηριστικά θεραπείας

Κατά την επιλογή μεθόδων θεραπείας, λαμβάνονται υπόψη το σχήμα, ο τύπος και η έκταση της βλάβης, η ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών, η γενική κατάσταση του σώματος και οι παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, ειδικά με ταυτόχρονες ασθένειες. Με βάση αυτές τις αρχές, η θεραπεία του μύκητα των νυχιών, καθώς και στα χέρια, συνίσταται σε τοπικό ή σύνθετο αποτέλεσμα.

Τοπικές αρχές δράσης

Είναι δυνατό εάν:

 • Η μόλυνση δεν επηρέασε όλα τα νύχια.
 • Η ήττα καθεμιάς από τις μολυσμένες πλάκες νυχιών είναι λιγότερο από το ήμισυ της περιοχής τους.
 • Η διαδικασία είναι μόνο στο τέλος και στα πλαϊνά μέρη της πλάκας χωρίς να εμπλέκεται η ρίζα.
 • Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση συστημικών φαρμάκων.

Τοπική θεραπεία με φάρμακα

Αποτελείται από τη χρήση κρέμας, διαλύματος ή βερνικιού νυχιών που περιέχουν ουσίες που μαλακώνουν την πλάκα των νυχιών. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, τα οποία καταστέλλουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη λοιμώξεων:

 • Η πιο αποτελεσματική είναι η κρέμα ουρίας. Χρησιμοποιείται για την ανώδυνη απομάκρυνση του στρώματος της πλάκας ανά στρώση. Η κρέμα δότη ουρίας εφαρμόζεται στο νύχι και αφήνεται κάτω από αδιάβροχο γύψο. Κάντε ένα μπάνιο αργότερα, αφού προηγουμένως διαλύσατε σαπούνι και σόδα σε ζεστό νερό. Οι μαλακωμένες περιοχές αφαιρούνται στη συνέχεια (εάν είναι δυνατόν) με ένα ειδικό αρχείο και η κρέμα εφαρμόζεται ξανά. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται έως ότου αφαιρεθεί εντελώς το νύχι, το οποίο διαρκεί 4 έως 28 ημέρες. Το πλεονέκτημα του φαρμάκου έγκειται στην επίδραση στο ίδιο το παθογόνο ακόμη και στα αρχικά στάδια της θεραπείας.
 • Ειδικές λύσεις (διάρκεια θεραπείας έως 6 μήνες) και οι οροί χρησιμοποιούνται συχνά ως τοπική θεραπεία.
 • Τα βερνίκια νυχιών έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με 1% κρέμες με τα κατάλληλα ονόματα.
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε όλα τα παρασκευάσματα εκ των προτέρων για να μαλακώσετε την πλάκα και, όπως στην πρώτη περίπτωση, να την αφαιρέσετε ανά στρώση και, στη συνέχεια, να εφαρμόσετε αντιμυκητιασικά φάρμακα ευρέος φάσματος με τη μορφή κρεμών ή διαλυμάτων δύο φορές την ημέρα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να τα τρίψετε στο περιβάλλον δέρμα.

  Μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών

  Πεντικιούρ ιατρικού υλικού

  Ένα ιατρικό πεντικιούρ χρησιμοποιείται ως πρόσθετη διαδικασία (αλλά όχι ως θεραπεία! ) Αυτό μειώνει το χρόνο θεραπείας. Το βασικό είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δρομολογητή με ένα εξάρτημα σε μορφή κοπής μετάλλων ή διαμαντιών. Αυτή η συσκευή καθιστά την ανώδυνη αφαίρεση ενός προηγουμένως μαλακωμένου νυχιού στο κρεβάτι σας πολύ πιο εύκολη. Συνιστάται η χρήση της μεθόδου υλικού εάν έχει καταστραφεί περισσότερο από το 60% της επιφάνειας της πλάκας νυχιών, αλλά δεν αντικαθιστά την περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

  χειρουργική επέμβαση

  Σε σοβαρές μορφές ονυχομυκητίασης με σοβαρή παραμόρφωση του νυχιού, μερικές φορές απομακρύνεται χειρουργικά με γενική αναισθησία ή αγωγή με τη συνεχιζόμενη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Το κύριο μειονέκτημα της διαδικασίας είναι η βλάβη στην κλίνη των νυχιών, ως αποτέλεσμα της οποίας η πρόσφατα αναπτυγμένη πλάκα παραμένει πίσω και έχει ανώμαλο σχήμα.

  Θεραπεία με λέιζερ

  Αυτή η μέθοδος συνίσταται στη θέρμανση του νυχιού με ακτινοβολία λέιζερ σε σύντομο εύρος παλμών σε θερμοκρασία 45-47 μοίρες, στην οποία πεθαίνουν τα δερματοφύτα. Η διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της βλάβης των νυχιών χωρίς παραμόρφωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, 1 έως 8 συνεδρίες πρέπει να πραγματοποιούνται με διάστημα 7 έως 60 ημερών. Τοπική και συστηματική θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται για σοβαρές βλάβες.

  πριν και μετά τη θεραπεία για μύκητα των νυχιών

  Συστηματική φαρμακευτική θεραπεία

  Ενδείκνυται για πολλαπλές βλάβες των νυχιών, τη συμμετοχή της ρίζας στη διαδικασία και την έλλειψη της επίδρασης της τοπικής έκθεσης.

  Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών είναι δισκία. Περιέχουν ουσίες όπως τερβιναφίνη, φλουκοναζόλη και άλλες. Τα συνταγογραφούνται σε μαθήματα για 3-4 μήνες και μετά το τέλος της θεραπείας παραμένουν στο σώμα για έως και 9 μήνες. Τα δύο τελευταία φάρμακα χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο συχνά λόγω της τοξικής επίδρασης στο ήπαρ.

  Η συστηματική θεραπεία αντενδείκνυται σε ασθένειες των νεφρών και του ήπατος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, είναι δυνατή η τοπική θεραπεία μόνο 1-2 νυχιών, αλλά είναι καλύτερο να το κάνετε χωρίς αυτό.